Nadační fond "Rozum a cit" pomáhá už pět let pěstounským rodinám

Nadační fond Rozum a cit uspořádal 1. června na Den dětí sbírku s názvem Sluníčkový den. Středoškoláci nabízeli v pražských ulicích za 20 korun keramická sluníčka. Výtěžek za jejich prodej byl určen na pomoc opuštěným dětem a pěstounským rodinám. Více o činnosti a poslání fondu Rozum a cit se dozvíte z příspěvku Evy Petržílkové:

Na začátku činnosti nadačního fondu Rozum a cit stálo před pěti lety přesvědčení, že přirozenou lidskou potřebou je pomáhat slabším. Myšlenku podpory náhradní rodinné péče přijali postupně za svou mnozí lidé, podnikatelé i instituce. Hlavním cílem fondu je podle jeho předsedkyně správní rady Jaroslavy Malíkové především přispět na zlepšování bytových a sociálních podmínek potřebných pro přijetí opuštěných dětí do pěstounských rodin, které jsou pro mnohé děti z dětských domovů jedinou možností, jak získat vlastní rodinu...

"My konkrétně nepomáháme umísťovat děti z dětských domovů, ale zajišťujeme finanční a materiální pomoc pro tyhle pěstounské rodiny, protože jsme rádi, že se najde vlastně rodina, která se ujme dítěte, poskytne mu lásku, porozumění, cit a bezpečí, protože si myslíme, se vší úcou k dětským domovům, že dítěti je nejlépe doma - u mámy a táty."

Jak dále paní Malíková připomněla, fond Rozum a cit přispívá i na financování osobních asistentů v rodinách, kde žije více handicapovaných dětí. V některých odůvodněných případech se podílel i na zakoupení auta, aby rodiče mohli vozit děti do školy a k lékařům. Nadační fond podporuje také známá česká herečka Naďa Konvalinková, která je jeho patronkou...

"Moje patronství spočívá v tom, že doufám, že díky tomu, že jsem se já zaručila za tuto nadaci, budou lidi důvěřivější a poskytnou peníze na to, aby tato nadace mohla pomoct co nejvíce rodinám a já sama abych věděla, že ty peníze nebudou zneužity. Prostě jezdím po těch rodinách, abych věděla, jak fungujou, komu jak pomoct. Snažím se této nadaci, které už dneska věřím, prostě pomáhat. Byla jsem např. v rodině Ochových, kteří mají devět dětí, z toho dvě jsou jejich, sedm adoptivních - čtyři přišly v dost zuboženém stavu, protože byly týrány. Dneska by to na těch dětech nikdo nepoznal."

Za pět let své existence rozdělil fond Rozum a cit dva milióny korun a pomohl 90 pěstounským rodinám, v nichž našlo svůj domov přibližně 500 opuštěných dětí.

Na sousedním Slovensku má fond také svou sesterskou organizaci - Nadáciu Rozum a cit.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio