Z porodnice s kufříkem - odložené děti dostávají na cestu životem kufřík vzpomínek

Foto: oficiální Facebook nadace La Vida Loca

Otisk nožičky, první fotografie po narození, pletené botičky, nebo třeba informace o tom, jaké bylo počasí, když se narodily. To vše najdou odložené děti ve svém kufříku vzpomínek. Do projektu Život v kufříku se už zapojily čtyři velké nemocnice v Praze, Olomouci a Ostravě. Například v Olomouci se ročně narodí v průměru deset dětí, o které rodiče nemají zájem.

Foto: oficiální Facebook nadace La Vida Loca
Jejich život není jednoduchý, mohou zažít změnu rodin a jejich minulost může být zapomenuta. Aby se tak nestalo, k tomu slouží kufřík. Autorkou projektu je Michaela Chmelařová, která pracuje jako vrchní sestra dětské kliniky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady:

"V naší porodnici se začalo rodit v průběhu uplynulých let stále více dětí, které jsme nemohli předat z různých důvodů biologickým rodičům. Protože jsme dětské sestřičky a bylo nám těch dětí líto, tak jsme se snažily zlepšit jejich vzpomínky na počátku jejich dětství."

Co v kufříku dostanou?

Michaela Chmelařová,  foto: oficiální Facebook nadace La Vida Loca
"Nejdůležitější součástí kufříku je knížka, do které vyplňujeme údaje o jejich narození, okolnosti jejich narození, zaznamenáváme tam samozřejmě údaje jako je míra, váha. Snažíme se také o co nejosobnější informace. Miminku se snažíme po dobu pobytu v naší porodnici dát nějakou přezdívku. Uděláme fotografie sestřičky, která byla přímo u porodu, napíšeme tam nějakou krátkou básničku, kterou si vymyslíme. Všechny sestřičky se tam podepíší, včetně našeho pana doktora. Uděláme tam obtisk ručičky, nožičky. Snažíme se, aby informace, které do té knížky napíšeme, byly co nejosobnější."

Je tam také fotka miminka po narození?

"Ano, rodička miminka nám dá souhlas s tím, že můžeme pořídit fotografie. Ty děláme třeba už při prvním ošetření miminka, vyfotí se s ním nějaká sestřička a zpravidla ještě, když si pro miminko přijdou pěstouni, tak děláme ještě fotografii s nimi."

Co je kromě knihy ještě v kufříku?

Dětský pavilon Vinohradské nemocnice,  foto: Zdeňka Kuchyňová
"Navázali jsme spolupráci s dobrovolnickou organizací, která pracuje při naší nemocnici. Ti nám dodávají různé pletené soupravičky, svetříky, čepičky, bačkůrky. Snažíme se, aby každé miminko mělo tu soupravičku v kufříku."

Předpokládám, že se do projektu zapojila jako první zdejší nemocnice, když to byl váš nápad. Které další nemocnice se zapojily?

"Jako další porodnice se připojila porodnice v Praze - Krči. Připojily se i Karlovy Vary. Jsou rozjednané další porodnice v okolí Prahy a na podzim máme konferenci, kde by si už zapojené porodnice předaly zkušenosti. Pořád je to trochu práce navíc pro personál, který už je v nemocnicích i tak přetížený."

Jak dlouho projekt běží?

"U nás běžel už od roku 2013. Tedy čtvrtým rokem."

Myslíte, že se může stát, že za takových patnáct let už plnoleté "miminko" přijde třeba navštívit sestřičku, se kterou je v kufříku vyfocené?

"V tomto horizontu jsme zatím nepřemýšleli, nicméně byli bychom velmi rádi. My se snažíme motivovat náhradní rodiče i pěstouny. Oni už vědí, že ve Vinohradské porodnici dostanou kufřík. Vědí také, že cílem je sbírat dál a dál střípky života toho dítěte. My nevíme, jak se jeho život bude vyvíjet dál. Můžeme počítat i s tím, že jeho životní pouť nebude lehká."

Jak ten kufřík vůbec vypadá?

Za projektem stojí Nadační fond La Vida Loca a jeho cílem je rozšířit tuto myšlenku do 60 porodnic v zemi. Zatím je totiž bez kufříku a tedy jakékoliv památky na své rané dětství až 400 dětí ročně.

"Pro nás má dvojí smysl. V první řadě to byla nějaká nádoba, kam předměty, které chceme dítěti dát, umístíme. Uvažovali jsme o různě barevných krabičkách s mašlemi. Ale nakonec nám jako nepraktičtější přišel kufřík, takový, jak ho dostávají děti na výtvarné potřeby. Je to způsob, jak dítě poslat na jeho první životní pouť. Od nás z porodnice opravdu dostává kufřík a my ho jakoby posíláme na pouť jeho životem," uvedla vrchní sestra Michaela Chmelařová.