Námluvy ČSSD a Čtyřkoalice

Logo CSSD

Volby do Poslanecké sněmovny, které rozhodnou o složení budoucí vlády České republiky, proběhnou sice až v příštím roce, už nyní se však začíná spekulovat o možných před- a povolebních koalicích. Ačkoliv ještě na dubnovém sjezdu sociální demokracie označil její odstupující předseda Miloš Zeman členy Unie svobody za ojetiny, zdá se, že pod vedením nového předsedy Vladimíra Špidly je ČSSD k myšlence o spolupráci se Čtyřkoalicí vstřícnější. Naznačila to mimo jiné i nedělní debata vicepremiéra Špidly s předsedou Unie svobody Karlem Kühnlem v televizi Prima. Jak informuje Milena Štráfeldová, Vladimír Špidla k budoucím vládním koalicím uvedl:

Vladimir Spidla
"Až padnou poslední volební hlasy do urny, tak vznikne určitá situace, ve které se bude jednat o koalicích. Z tohoto jednání nevylučuji ani Čtyřkoalici, ani Unii svobody, ani lidovce, kteří jsou nám nejbližší, pokud zůstanou lidovci, nevylučuji z toho ani ODS. S každou z nich je možné jednat o případném vytvoření koaliční vlády."

Podobně se pro naše vysílání vyjádřil i Karel Kühnl. Předseda Unie svobody odmítá spekulace médií o povolebních koalicích a zdůrazňuje, že Čtyřkoalice se neuzavírá spolupráci se žádnou z demokratických parlamentních stran.

Karel Kuhnl
"Čtyřkoalice již mnoho měsíců jednoznačně říká: demokratické strany si mají zachovat schopnost spolupráce. Spolupracovat budeme po volbách s tou stranou, s tou demokratickou stranou, která dostane důvěru voličů a s níž budeme schopni uskutečnit co největší část našeho reformního programu. Žádná demokratická strana samozřejmě není z této úvahy vyloučena, ani sociální demokracie, ani ODS."

Jak Vladimír Špidla, tak Karel Kühnl si pro možnou povolební spolupráci tedy nechávají dveře otevřené. Předseda lidovců Jan Kasal zato spolupráci sociální demokracie a Čtyřkoalice podpořil jednoznačněji.

"Jsem rád, že v Unii svobody diskuse dozrála k možnosti povolební spolupráce s demokratickými stranami, bez ohledu na to, zdali jsou nalevo nebo napravo. To znamená, hovoří-li se o posunu Unie svobody směrem k možnosti vytvoření koalice se sociální demokracií, já to vítám."

Současnou politiku menšinové vlády sociální demokracie však dosud ovlivňuje především opoziční smlouva. Zeptala jsem proto bývalé předsedkyně Senátu Libuše Benešové, jak úvahy o povolební spolupráci mezi ČSSD a Čtyřkoalicí hodnotí občanští demokraté:

"Nikdo z nás asi neočekával, že takové úvahy se neobjeví. Čili mě to v žádném případě nijak nepřekvapuje. O tom, jaká tady bude vláda po volbách, rozhodnout především výsledky voleb."

Určitou podobu výsledků voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2002, a tedy i možných vládních koalic, naznačují dosavadní výzkumy volebních preferencí. Podle březnového šetření agentury Sofres-Factum by volby s více než 27 procenty voličských hlasů vyhrála Čtyřkoalice. Podpora sociální demokracie před jejím dubnovým sjezdem přitom klesla na historické minimum asi 13 procent voličů.