Napětí mezi ministrem práce Petrem Nečasem a hornickými odbory povolilo

Napětí mezi ministrem práce Petrem Nečasem a hornickými odbory povolilo. Odboráři žádali pro horníky penzi v 55 letech a hrozili protesty. Po jednání s ministrem se situace zklidnila. Shodli se na vzniku týmu, který navrhne pro horníky řešení.

Podle návrhu vlády by měli lidé po roce 2030 odcházet do důchodu v 65 letech. Někteří to berou s typickým humorem. Na internetu kolují obrázky, jak například vetchý stařík instaluje pomocí lupy počítačový program a podobně. Hornickým odborům však do smíchu není a představa horníka v tomto věku, pokud by se ho dožil, budí rozpaky. Hornické odbory předaly parlamentu petici s 16ti tisíci podpisy, v níž žádaly pro horníky a další těžké profese důchod už v 55 letech. Vedení odborů tvrdí, že se horníci dožívají nižšího věku. Podle polské studie umírají v průměru v 57 letech. Situaci českých horníků má zjistit analýza.

Do roku 1993 existovaly v Česku tři důchodové kategorie. V první byli právě pracovníci z rizikových míst, a těmi byli i horníci. Ministr Nečas se znovuzavedením systému kategorií nepočítá. Podotkl, že horníci nechodí v 55 letech do penze už 15 let, co byly kategorie zrušeny. Věk se navíc posouvá už nyní, a to na 63 let. Řešení by měla nalézt pracovní skupina, v níž zasednou zástupci ministerstev práce, zdravotnictví a průmyslu s odboráři a zaměstnavateli, řekl ministr Petr Nečas.

Petr Nečas
"Já předpokládám, že tato skupina připraví určité návrhy, analýzy a řešení. Kromě toho jsme se dohodli na tom, že budeme společně pracovat na problematice důchodového systému týkajícího se horníků, kteří nastoupili do hornictví před rokem 1993 a budeme hledat cesty řešení. Ať už například legislativní nebo cesty zmírnění tvrdosti zákona tak, abychom našli řešení této skupiny horníků."

Komise se tak zaměří především na situaci lidí, kteří v dolech pracují 15 až 25 let, tedy před zrušením důchodových kategorií.

"Já myslím, že pokud budeme korektně spolupracovat na celém systému řešení, tak nepředpokládám nějakou větší radikalizaci,"

potvrdil předák hornických odborů Jan Sábel. Ministr Nečas ústupky nechystá. Pro pracovníky v těžkých provozech by měla platit, stejně jako pro ostatní, možnost odejít až o pět let do předčasného důchodu. Změnit by se měl přístup k hornickému povolání. Jako je nesmysl vidět pětašedesátiletého horníka, tak je nesmysl vidět třiašedesátiletého i jednašedesátiletého horníka, řekl Nečas. Lidé by v dolech měli pracovat kratší dobu a opouštěli by je v mladším věku. Poté by se rekvalifikovali.