Národní knihovna chce postavit novou budovu za dvě miliardy korun nedaleko Pražského hradu

Символика Национальной библиотеки
0:00
/
0:00

Dvě miliardy korun by měla podle propočtů stát nová Národní knihovna v Praze. Její vedení ji chce do roku 2010 vybudovat na pražské Letné. Klementinum, kde dosud knihovna sídlí, by se po rekonstrukci za další miliardu korun mělo mnohem více než dosud otevřít pro veřejnost a návštěvníky Prahy. Více už Milena Štráfeldová:

Své záměry zveřejnilo vedení Národní knihovny tento týden. Její ředitel Vlastimil Ježek uvedl, že s výstavbou nové budovy knihovny se počítá už desítky let, protože kapacity barokní jezuitské koleje v Klementinu jsou už dávno vyčerpány. Každá politická změna v zemi však výstavbu nového sídla Národní knihovny jen oddálila. Knihovníci nyní přicházejí s návrhem, aby pro nejvýznamnější knihovnickou instituci v zemi byla do roku 2010 postavena moderní budova na Letné, nedaleko Pražského hradu. Novou knihovnu podle Vlastimila Ježka ocení hlavně její uživatelé:

"Pokud jde o novou budovu, tak ta především umožní velmi zkvalitnit služby. Ty my dneska podáváme v docela slušné kvalitě, alespoň pokud mohu srovnávat s jinými Národními knihovnami, ale ta kvalita je omezena prostředím, kde jsme,"

Barokní komplex jezuitské koleje v sousedství Karlova mostu není totiž pro moderní provoz knihovny vhodný. Budovy dlouhodobě neunesou zátěž, kterou představují miliony svazků knih. V památkově chráněné stavbě také nelze ve větší míře instalovat počítačové sítě. Klementinum je navíc v záplavovém pásmu, jak ukázaly povodně v roce 2002. Nová budova nad Prahou by všechny tyto problémy vyřešila. Její výstavba přijde podle předběžných odhadů na dvě miliardy korun. Ředitel Ježek věří, že se tyto peníze ve státním rozpočtu najdou:

"Když se podíváte kolem do světa, tak Národní knihovna není žádná obrozenecká instituce. To je doopravdy velmi důležitá státní instituce, která mimo jiné shromažďuje všechno, co v zemi vyjde. A je to jediná knihovna té země, kde to opravdu v tzv. národním konzervačním fondu je. Kdyby stát neměl na investici do tohoto typu investice, pak se obávám, že už nebude mít vůbec na nic."

V Klementinu by po otevření nové budovy Národní knihovny na Letné zůstaly jen vzácné knihovní fondy do roku 1800 a fond hudební literatury. Uvolnění prostorů by umožnilo rozsáhlou rekonstrukci jedné z nejvýznamnějších pražských památek v jejím historickém centru. Objekt, v němž je i unikátní jezuitská observatoř, by se pak mohl daleko víc otevřít pro veřejnost:

"Roli, kterou by Klementinum mělo hrát, tomu já říkám Klementinum historické nebo muzeální. Další funkcí, kterou bude hrát, to je Klementinum kulturní a společenské. Předpokládám, že bychom se stali například hostiteli Českého PEN klubu nebo Obce spisovatelů."

Počítá se i s výstavbou jednoho či dvou multifunkčních sálů, které by sloužily k nejrůznějších tuzemských i mezinárodním akcím. Výstavbu nového sídla Národní knihovny i rekonstrukci Klementina podporuje jak ministerstvo kultury, tak pražský magistrát. Je tedy především otázkou peněz, kdy a do jaké míry se ambiciózní plány Národní knihovny uskuteční. Celý projekt by přišel na zhruba tři miliardy korun, v současném rozpočtu má však ministerstvo kultury na investice jen půl miliardy ročně.