Naši kanoisté vstupují do MS s medailovými ambicemi

Už jen hodiny zbývají do zahájení největší sportovní akce letošního roku na našem území. Umělý kanál v pražské Tróji přivítá 350 reprezentantů z 65 zemí v rámci MS ve vodním slalomu. Naše želízka vplují do divokých peřejí tradičně s medailovými ambicemi.

Reprezentační trenér Jiří Pultera si pochvaluje aktuální formu svých svěřenců. Z míry ho nevyvedla ani nešťastná zlomenina paty deblkanoisty Jaroslava Pollerta.

"Vzhledem k tomu, že se pádluje rukama a ne nohama, tak by to zranění nemělo být žádným handicapem a navíc se mi zdálo, že při posledním tréninku jezdili velmi dobře, takže to nemá v žádném případě vliv."

Domácí prostředí bývá obvykle výhodou, i když přináší i jistá úskalí. Těmi největšími je tlak ze strany fanoušků i médií a také větší počet rodinných příslušníků i kamarádů na břehu. Pultera však věří, že se naši vodáci od těchto vnějších vlivů oprostí.

"Věřím v soudnost jak závodníků tak novinářů, že to budou respektovat. V našem sportu by mělo být domácí prostředí převážně výhodou, protože znalost trati je hodně důležitá. Na druhou stranu je pravda, že závodníci budou pod tlakem, ale oni jsou na to připraveni a zároveň by mělo být výhodou, že máme velmi zkušený tým, který už závodí hodně let a prošel OH i MS a tak si dokáže poradit i s touto výjimečnou situací."

Jeden z klíčových momentů nastává tradičně ještě před závody a tím je vytyčení trati.

"Trať staví tříčlenná komise - Francouz, Američan a Španělka. To vytyčení je pro nás důležitější, než samotná znalost kanálu. Taktizovat se v tom však moc nedá, protože to staví tři zástupci. Nám vyhovují plynulejší tratě, které respektují tok vody. Vzhledem k tomu, že dva stavitelé jsou bývalí závodníci, tak věřím, že trať bude v tomto duchu, tedy v souladu s vodou."

Reprezentační trenér si je vědom, že česká ekipa vstupuje do šampionátu v pozici favorita, ale konkrétnímu odhadu zisku cenných kovů se raději vyhnul.

"Nerad dělám úvahy dopředu. Vím jaká je naše role, od nás se medaile očekávají, takže kdyby to mistrovství dopadlo bez medaile, považoval bych to za velký neúspěch. Jakákoliv medaile by byla úspěch, budeme si je přát, ale nemůžu je zaručit."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio