NATO s radarem souhlasí, vládu nyní čeká zápas na domácí půdě

Česká delegace na summitu NATO, foto: ČTK

Pokud jde o plány na výstavbu amerického radaru, česká vláda na bukurešťském summitu NATO od partnerů dostala to, co potřebovala a chtěla. Přesto ji nyní na domácí půdě čeká nelehký názorový zápas s odpůrci.

Česká delegace na summitu NATO,  foto: ČTK
Občanská demokratická strana, aby pro výstavbu radaru získala ve vládě i souhlas Strany zelených a mohla si být jistá i všemi lidovci, potřebovala podporu partnerů v Severoatlantické alianci. A té se také dočkala. "Představitelé států uznali, že evropský pilíř, tedy i radar potenciálně budovaný v České republice, je podstatným příspěvkem k ochraně spojenců. Bylo zdůrazněno, že tento radar bude integrální součástí jakékoli budoucí protiraketové obrany na aliančním základě," sdělil premiér Mirek Topolánek.

Ukazuje se ale, že Straně zelených to nemusí stačit. Její předseda Martin Bursík považuje právě za úspěch zelených, že se povedlo prosadit garanci začlenění radaru pod společnou obranu NATO. Nicméně připouští, že uvnitř strany dojde na to, co sám nazval slovíčkařením. Souhlas NATO s americkým protiraketovým systémem a ochota zařadit ho do svých obranných plánů není totéž, co zařazení systému pod velení aliance, myslí si část zelených spolu s vlivným sociálním demokratem Lubomírem Zaorálkem. "Když se podíváte opravdu přesně na ty formulace, když zjistíte, že tam dokonce ani není, že by ten systém měl být zařazen pod velení, řízení aliance, to jsou všechno velice nejasné, velice mlhavé výrazy, které rozhodně podle mě nemůžeme chápat jako závazek NATO utratit 30 miliard euro."

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
ČSSD každopádně trvá na tom, aby o radaru rozhodli občané v referendu, protože vláda nemá dostatečnou legitimitu ani mandát k tomu, aby podobnou smlouvu uzavírala. Naprostý odpor projevují komunisté, podle jejichž zahraničněpolitického experta by byli proti radaru i v případě, že by prospíval zdraví. Obě levicové strany se mohou opírat o převažující názor veřejnosti, proti radaru se v průzkumech vyslovují asi dvě třetiny dotázaných. Vicepremiér Alexandr Vondra ale přesto věří v názorový obrat. "Češi jsou konzervativní lidé. Oni si musí chvilku zvyknout na něco nového. Ale stejně tak si rychle zvykli na NATO, tak podle mě si zvyknou i na ten radar."

V tomtéž duchu Vondra věří, že i mezi sociálními demokraty zvítězí odpovědnost a ve sněmovně americký systém podpoří. "Pro Českou republiku to znamená, že se zase dostává do pozitivního popředí pozornosti. My se těšíme z členství v NATO jako z nejlepší záruky naší bezpečnosti v moderní historii vůbec. Ale přece není možné jenom těžit z těch výhod. Je nutné také občas něco do toho přinést a ten radar, který nebude stát daňové poplatníky prakticky ani korunu, tak samozřejmě je důležitá a skvělá věc."

Jde o to, že i kdyby nakonec Občanskou demokratickou stranu podpořili všichni zelení a také lidovci, kteří se k tématu vyjadřují velice zřídka a krajně zdrženlivě, pro dosažení většiny by bylo nutných aspoň několik levicových hlasů. Hlavní nezodpovězenou otázkou zůstává trojice poslanců, kteří odešli nebo byli vyloučeni z řad sociální demokracie. Jeden z nich už naznačil, že radar nepodpoří, názory dalších dvou zatím nejsou známy.