Nejednotná vládní koalice

Karel Schwarzenberg, foto: Kristýna Maková
0:00
/
0:00

Víkend přinesl mezi vládní koaliční partnery několik sporů. Nejsilnější emoce vyvolal návrh ministra dopravy Víta Bárty, aby řidiči platili pokuty podle výše platu či ceny vozidla. Tento nápad sice nadchl opozici, ovšem další dvě vládní strany daly od Bárty jednoznačně ruce pryč.

Vít Bárta,  foto: ČTK
Zatímco v první polovině minulého týdne to vřelo mezi stranickými lídry ČSSD, jeho závěr si v tomto ohledu pronajali vládní koaliční partneři. Impulzem se stal ministr dopravy Vít Bárta, podle kterého by bohatí řidiči měli platit vyšší pokuty. Bárta se nechal inspirovat pravidly, která platí ve Finsku či ve Švýcarsku, kde takzvané progresivní pokuty už fungují. Svůj návrh podpořil těmito slovy.

"Znemožní, aby dobře situovaní a agresivní mladí řidiči měli dojem, že česká silnice je divokým západem. Tady je velké množství podnikatelů, kteří se uměle drží ve ztrátě, proto považuji za vhodné doplnit model pokut i cenou vozidla."

Ministr dopravy ihned získal na svou stranu opozici. Sociální demokraté by podle poslance Jeronýma Tejce přivítali i možnost, aby policie mohla auto také dočasně zabavit. Vít Bárta chce mít návrh hotový do konce roku a pak o něm jednat. Už teď je ale jasné, že u ostatních koaličních stran narazí - proti návrhu se staví ODS i TOP09. Podle nich je sporné především to, že policie by získala přístup k majetkovým přiznáním. Obavy z toho má i premiér Petr Nečas, který označil návrh za nesmyslný.

"Představa, že policie získá jen kvůli udělení pokuty údaje o výši příjmů nebo majetku je spíše nakročením do nějakého autoritativního režimu. Policii do toho, jaký má kdo plat nebo majetek vůbec nic není. Vůbec nevím, jak by takový systém mohl fungovat."

Olej do ohně koaličních vztahů přilil také výrok ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který kritizoval plošné vyhoštění Romů z Francie. Prezident Nicolas Sarkozy nařídil vystěhování několika nelegálních romských táborů z francouzských předměstí, což podle Schwarzenberga budí dojem, rasisticky motivované akce.

Nicolas Sarkozy,  foto: ČTK
"To vysídlení bylo jednoznačně namířeno pouze na lidi, kteří byli ve Francii již dlouhá léta a jsou romského původu. Evropská společnost se stále není schopna vypořádat s romskou otázkou."

Premiér Petr Nečas se však za svého ministra nepostavil.

"Byl bych velmi opatrný v siláckých prohlášeních na adresu představitelů jiných států. Osobně si myslím, že za tím nějaký rasismus není. Ti Romové jsou vyhošťovaní především kvůli narušování veřejného pořádku a proto, že narušují jistá pravidla."

Deportace Romů z Francie,  foto: ČTK
Schwarzenberg nejen po těchto slovech svá prohlášení mírnil. Jediným víkendovým plusem v otázce koaličních vztahů je tak zažehnání sporu ve věci takzvané protipovodňové daně. Petr Nečas původně s návrhem ministra financí Miroslava Kalouska, který chce všem pracovníkům strhnout sto korun ze slevy na dani, nesouhlasil, ale poté si to rozmyslel a prohlásil, že pokud by to bylo pouze přechodné opatření pro příští rok, tak by takový návrh podpořil.