Nejmenší hřbitov má pouhých 102 metrů čtverečních

Víte, jaké místo se může také zařadit mezi Česká nej... ? Je to místo, kam všichni jednou musíme, ale nikomu se tam nechce. Asi už tušíte, že bude řeč o hřbitovu. Nejmenší funkční hřbitov v Česku leží v obci Hluboká na hranicích Vysočiny a Jihomoravského kraje a má 102 metrů čtverečních.

Pod korunami devíti lip a javorů, které už něco pamatují, se tu ukrývá 7 hrobů. Naposledy se tu pohřbívalo před dvěma roky. A tento miniaturní hřbitov byl začátkem ledna zapsán do České databanky rekordů a kuriozit, uvedl šéf Agentury Dobrý den Miroslav Marek.

"To, co objevilo pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit v Hluboké na Vysočině, což je poblíž Náměstě nad Oslavou, je skutečná rarita, protože ten nejmenší hřbitůvek, mimochodem evangelický a plně funkční, má rozměry jako malý rodinný domek. Na šířku 8 metrů a 90 centimetrů. Jeho délka pak kolísá mezi 11 metry a 4 centimetry na jedné straně a 11 metry a 90 centimetry na druhé straně. To znamená, že vnitřní plocha je skutečně jen 102 metrů. Tomu odpovídá i počet hrobů, je jich tam pouze sedm. Ale jak už jsem říkal, hřbitov je plně funkční, což znamená, že obec Hluboká má všechny listiny, koncese i hygienické vyjádření k tomu, aby hřbitov, o němž první zmínka pochází z roku 1885, normálně fungoval."

Přišli jste na tento hřbitov sami nebo vás upozornili místní z Hluboké?

"Ono se to tak scházelo. My jsme měli nějaké zprávy, že tam něco podobného je. V souvislosti s tím, že se opravovala hřbitovní zeď, která ohraničuje hřbitůvek, tak se nám naše pátrání a to jejich nóvum sešlo. Zeď je kamenná, asi půlmetrová a to trošičku směřuje k tomu srovnání s rodinným domem. Z dálky to totiž opravdu vypadá, jako když tam někdo začal stavět dům."

Mají tam nějaké zvláštní náhrobky?

"Pouze ve dvou případech hroby, už asi hodně letité, jsou hrozně uzounké. Je tam jenom malý dřevěný křížek a jsou to vlastně násypy, takže to vypadá, že na ty dva hroby už nikdo nechodí. Těch ostatních pět hrobů je úplně běžných."

Mají tam i další raritu. Jediného černošského faráře v Česku.

"To je další opravdová kuriozita. Evangelíci jsou takoví, že hodně ve své kněžské službě putují. Pan farář je skutečně původem z Afriky. Všichni ho tam mají rádi a mám takový dojem, že tahle vesnička, která má 206 obyvatel, žije v pěkné sounáležitosti. Všichni tam hezky o sobě mluví. Je to opravdu takové poetické místo se vším všudy."