Nelegální alkohol zaplavuje český trh
Že se na českém trhu vyskytuje nelegální, tedy přinejmenším nezdaněný alkohol, o tom není pochyb. Otázkou zůstává, kolik ho vlastně je. I každá desátá falešná láhev by znamenala velký problém, ve skutečnosti je to ale ještě mnohem horší. Stát a výrobci se totiž přou, zda je pančovaná každá pátá, každá čtvrtá, nebo snad dokonce každá druhá láhev. Jak jsme k těmto údajům přišli?
Při prodeji podvrženého alkoholu je poškozených víc najednou: spotřebitel nejenže nedostává deklarovanou kvalitu, ale dokonce může být vystaven nadměrným zdravotním rizikům. A navíc si ani nepřímo nepřispívá na případné léčení následků, protože větší část uhrazené ceny neputuje do státní pokladny, ale do kapes podvodníků. Z toho plyne, že poškozena je také státní kasa. Třetí obětí jsou pak poctiví výrobci, kteří řádně odvádějí daně a dodržují hygienické předpisy a technologické postupy, jejich čistý zisk je ale neúměrně menší, než výdělek podvodníků. Právě výrobci proto začali pátrat po skutečném stavu českého trhu s alkoholem a inspirovali i on-line deník Aktuálně.cz.
"Tím impulzem pro nás bylo zjištění detektivní kanceláře, kterou si právě kvůli rostoucímu černému trhu s alkoholem najali renomovaní poctiví výrobci lihovin. A ta jejich zjištění v podstatě nás přiměla k tomu, že jsme se té problematice začali věnovat, protože zásadní sdělení jejich zjištění je, že stát přichází ročně až o deset miliard korun na daňových únicích, spojených s nelegálním obchodem s lihem," potvrdila naší sesterské stanici Český rozhlas 1 – Radiožurnál šéfreportérka Aktuálně.cz Sabina Slonková a vysvětlila způsob provádění podvodů:"Je tam několik pater, alespoň podle zjištění těch detektivů. Ty podvody spočívají v tom, že podvodníci vyrábějí z velké části lihoviny z denaturovaného lihu, který není zatížený spotřební daní. Takzvaně ho vyčistí a posléze z něj pomocí přidání aromat vyrábějí alkohol, který se běžně dostává do spotřebitelské sítě. Zejména tedy, jak vyplývá ze zjištění těchto detektivů, z 90 procent na tržnice a do vietnamských večerek."
To je podle Slonkové ta nejméně sofistikovaná úroveň, která pracuje s barely laciné vodky a rumu. Jako vyšší patro ve svých článcích označila profesionálnější podobu téhož, kde už jde o padělání zavedených značek, s použitím originálních láhví, etiket i kolků. Nejvyšším patrem by ale mohla být nezdaněná část výroby oficiálních likérek, dodává Aktuálně.cz.Prezident Unie výrobců lihovin ČR Vladimír Steiner ke způsobům nelegální distribuce poznamenává: "To, co nás nejvíc pálí, tak je gastronomie. My si myslíme, že tam, kudy se dostávají lihoviny ke spotřebitelům, které jsou nezdaněné, je právě přes hospody, přes bary a v žádném případě ne přes kamenné obchody."
A jaký podíl na trhu tedy podle něj představuje nezdaněný alkohol?
"Odhad Unie výrobců lihovin je mezi 15-25 procenty. Skutečně se to těžko dá odhadnout.jeden z takových těch ukazatelů je výběr spotřební daně. Ten byl v loňském roce o 130 miliónů korun menší, než v tom roce předchozím, z čehož se dá také usuzovat, že někde došlo k daňovému úniku právě v lihovinách. Je samozřejmě též možné, že je menší spotřeba lihovin, ale my si spíš myslíme, že v těch lihovinách je určitá stagnace. To znamená, že ten rozdíl lze přisoudit černému trhu,"říká Steiner.
Odhad Unie výrobců lihovin v rozsahu 15-25 procent je ale podle Sabiny Slonkové možná podhodnocený: "Máme tu odhady od lidí, kteří přímo jsou do těchto podvodů zapojeni. A ten jejich odhad je mnohem vyšší. Oni dokonce mluví o tom, že až polovina celkového trhu s alkoholem je připisována právě tomu černému."Jiří Barták z Generálního ředitelství cel ale uvedená čísla zpochybnil. Připustil deseti, nanejvýš patnáctiprocentní podíl nelegálního alkoholu na českém trhu, což ale také není malé číslo. Celníci se ale podle Bartáka činí:
"Těch kontrolních mechanizmů je několik. Důsledná kontrola výroby v České republice v rámci elektronického systému, který máme jak na sledování pohybu zboží v rámci České republiky, tak z České republiky do jiných států. Druhá věc je činnost celníků, kteří jsou 24 hodin denně v rámci takzvaného mobilního dohledu na silnicích a kontrolují přepravní prostředky. No a další oblastí je klasické šetření. To znamená práce s daty, které získáme buď od ostatních státních orgánů nebo i od občanů."
Podle Slonkové to všechno ale nestačí:
"Ti není o tom, že bychom apriori celníky podezřívali z toho, že by nějakým způsobem chtěli tyto podvody krýt. Ono to je spíše o tom, že politici si neřekli, že tuto záležitost považují za natolik prioritní, aby celníkům dali dostatečně fungující aparát a byli akceschopní, aby v podstatě, zjednodušeně řečeno, mohli skutečně hlídat jednu likérku za druhou a kontrolovat to, co se tam vlastně odehrává a měli úplně přesné informace, co se tam děje. Jak jsme měli možnost mluvit s těmi lidmi, kteří se do těch nelegálních obchodů zapojují, tak pokud to tady bude fungovat způsobem, jakým to funguje doposud, tak oni budou jenom rádi."Pokud je pravda, že nelegálními obchody s lihem přichází stát až o deset miliard korun ročně, pak by se mu mělo vyplatit více investovat do posílení celní správy. Právě to očekává i prezident Unie výrobců lihovin Vladimír Steiner:
"Co bychom si my přáli? Aby ministerstvo financí dalo celníkům dostatečné zdroje, aby nemuseli snižovat počet lidí v terénu. V tom má pravdu paní Slonková. Protože pokud nebudou prostředky pro to, aby se vykonávala ta kontrolní činnost, tak samozřejmě ten černý trh vzroste a stát přijde o velké množství peněz."