Rizikově pije milion Čechů. Kampaň Suchej únor nabízí měsíc bez alkoholu

Foto: Filip Jandourek

Vydržet měsíc bez alkoholu si mohou Češi vyzkoušet v rámci kampaně Suchej únor. Podle organizátorů se na hraně rizikového pití pohybuje přes milion Čechů.

Únorová kampaň se koná už podeváté. Loni se do ní zapojilo půl milionu lidí. Organizátoři poukazují na to, že Češi patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje jejich zdraví i kvalitu života.

Foto: jarmoluk,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Na jednoho obyvatele Česka staršího patnácti let připadá 14 a půl litru čistého alkoholu za rok. Poměr ve spotřebě mezi muži a ženami je zhruba 4:1, 23,2 litru u mužů a 6,1 litru u žen.

"Je to třetí nejvyšší spotřeba na světě. Blízko nám jsou Irové a Němci," říká Ladislav Csémy (čémy) z Národního ústavu duševního zdraví.

Pandemie zvýšila spotřebu u těch, co popíjejí více

Ladislav Csémy,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Zajímavě na spotřebu alkoholu působí pandemie koronaviru, kdy jsou restaurace, bary a kluby zavřené. Studie, která byla zaměřená na pití alkoholu, se účastnila reprezentativní skupina 3300 plnoletých lidí. Zatímco před pandemií nadměrně alkohol požívala zhruba čtyři procenta z nich, v době pandemie to bylo přes šest procent, dodává Ladislav Csémy.

"V době pandemie lidé, kteří před tím byli silnými konzumenty, svůj konzum ještě zvyšují, a nebo aspoň říkají, že ho zvýšili, zatímco umírnění konzumenti a slabí konzumenti naopak snižují."

Foto: CC0 Public Domain

Jak uvedl v České televizi organizátor kampaně Petr Freimann. Měsíc je dost dlouhá doba, aby člověk zjistil, jestli ovládá alkohol, nebo naopak alkohol ovládá jeho.

"Někdo si dával pravidelnou dvojčičku vína na spaní, pak začal Suchej únor a ti lidé nemohou třeba 14 dní pořádně usnout, protože organismus je navyklý na ten alkohol. Ti potom spotřebu omezují a samozřejmě se to tělo potom dostává do normálu. Ale máme i těžší případy lidí, kteří buď Suchej únor nevydrží. Třeba i proto, že mají problém, tak jdou na konzultaci s adiktologem a nebo někteří třeba i na léčení."

Podle poslední výroční zprávy pilo denně či téměř denně 8,5 procenta lidí nad 15 let. Nárazově nadměrně pilo pak 16 procent.

Foto: Suchej únor / LOM

Můžete zkusit test, jak jste na tom se závislostí

Původně s projektem Suchej únor přišla v roce 2013 Liga otevřených mužů. Teď se poprvé rozšiřuje i na Slovensko. Zájemci na stránkách kampaně najdou i 'test nezávislosti'. Díky němu mohou zjistit, jak na tom s pitím alkoholu jsou. Podle pořadatelů minulé výsledky ukazují, že po únorové pauze zmírní pití téměř tři pětiny účastníků.

Foto: congerdesign,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Podle odborníků efekt měsíční abstinence zaregistrují zejména lidé, kteří pijí alkohol pravidelně a často. Po měsíci se zlepšují nejen jaterní funkce a psychický stav, ale proměňuje se i vnější vzhled. Efekt mohou podle Petra Freimanna pocítit už po pár týdnech.

"Jednoznačně pocit osobní hrdosti, že to zvládli, že ten alkohol mají pod kontrolou. Zpravidla mají víc energie, jednoznačně lepší spánek a zhruba třetina i zhubne během měsíce bez alkoholu."

Pro registrované účastníky je připravena nová kniha Suchej únor - 28 důvodů, proč ochutnat čistokrevnej život.