Nepříliš známé koláče se v Texasu díky českým přistěhovalcům staly hitem

Koláče

Nezní to jako typická texaská pochoutka, ale díky českým imigrantům mají "kolaches" v srdcích hladových Texasanů zvláštní místo, uvedla americká televize v reportáži o koláčích. Podle ní se v Texasu staly velkým "hitem".

Sloupkař listu Fort Worth Star-Telegram, Bud Kennedy koláče popisuje jako ovocný bochánek z kynutého těsta, který není příliš sladký. "Plní je různým ovocem, třešněmi, meruňkami nebo broskvemi," říká. "Nikdo nechce spořádat čtyři skořicové šneky, ale tak trochu vás láká sníst čtyři koláče," dodává.

Město West proslavily koláče

"V Texasu je úžasné, že všechna ta malá česká městečka, která vyrostla před 150 lety, lpěla na své historii, lpěla na své české tradici koláčů a nakonec celé toto české město West proslavily koláče," říká.

Město West je jedním z hlavních texaských center české přistěhovalecké vlny, která ve druhé polovině 19. století do USA přivedla tisíce lidí. Značnou část tamních obyvatel tvoří potomci českých přistěhovalců a město si vysloužilo přezdívku "koláčová metropole Texasu".

Pekárnu si oblíbili studenti z Texaské univerzity

Kennedy v reportáži popisuje, jak byl na cestě z Austinu do Dallasu, když se u dálnice otevřela pekárna "Czech Stop", která prodává koláče. Podnik si podle něj rychle oblíbili studenti, kteří se tam zastavovali na svačinu po cestě z Texaské univerzity v Austinu.

Koláče proslavily i kapely. Texaská country kapela Josh Abbott Band v jedné ze svých písní zpívá: Pokud jste se při projíždění Westem nezastavili na koláče, nepoznali jste můj Texas.

O pekárně Gerik's Ole Czech Bakery ve Westu, která také prodává koláče, podle Kennedyho vědí jen "skuteční zasvěcenci". Majitel Brian Anderson říká, že koláče tam jsou každý den čerstvé a jsou pečeny s láskou. O tom, že jsou koláče ve Westu stálicí, ostatně svědčí i fakt, že na každoroční české krajanské slavnosti zvané Westfest se pořádá i soutěž v pojídání koláčů.

7
31.80348115375849
-97.09334714247342
default
31.80348115375849
-97.09334714247342
Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?

  • CZECH MADE – příběhy českých objevů a značek

    Desítky průlomových objevů a patentů z minulosti i současnosti dokazují, že českým vynálezcům se podařilo několikrát změnit svět.