Forum 2000 zahájeno

Forum 2000

Už popáté za sebou se na Pražském hradě scházejí politici, náboženští činitelé, spisovatelé, ekonomové i filosofové, aby společně diskutovali o problémech současného světa. Tématem letošního Fora 2000 jsou lidská práva a hledání globální odpovědnosti. Pondělní debatu sledoval Zdeněk Vališ.

Největším magnetem se na Pražském hradě bezesporu stal bývalý prezident Spojených států Bill Clinton. Ve svém pondělním projevu někdejší šéf Bílého domu bezvýhradně podpořil kroky Bushovy vlády v boji proti terorismu. Vyprávěl o setkáních s lidmi, kteří ztratili při teroristickém útoku své blízké, o hrdinství lidí, kteří zemřeli při záchraně jiných a položil otázku, zda jsou snad oni symboly zkorumpovaného západního materialismu. Clinton ale také obsáhle pohovořil o problémech chudoby ve velké části světa, o nutnosti zvýšit životní úroveň a vzdělání v chudých státech. Podle Clintona musí bohaté země překonat své sobectví a chudé země by zase neměly ztrácet soudnost.

"Bohaté země si musí uvědomit, že si nemohou nárokovat něco, co upírají jiným, a rozvojové země musí vědět, že nevyřeší svou situaci destrukcí bohatého světa,"řekl bývalý americký prezident. Mezi více stovkou oficiálních účastníků fora se míhají takříkajíc staří známí z minulých setkáních, Elie Wiesel, držitel Nobelovy ceny za mír a jeden ze zakladatelů projektu Forum 2000, bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker, politolog Francis Fukuyama, proslavený svou provokativní tezí o konci dějin, izraelský ministr zahraničí Šimon Perés, známý ruský obhájce lidských práv Sergej Kovaljov a další světové osobnosti. Původně měl setkání opět navštívit i tibetský duchovní vůdce dalajlama. Důvod jeho letošního odřeknutí údajně souvisí se současným děním v Afganistánu. Příprava takového setkání trvá samozřejmě delší dobu. Jak řekl Radiu Praha, předseda programového výboru Fora 2000 Jiří Pehe, tragická událost, k níž došlo 11. září, organizátory dosti zaskočila.

Forum 2000
"Zaskočila nás několika způsoby. Většina účastníků přislíbila účast už mnoho měsíců před Forem 2000. Vzhledem k tomu, o jaké osobnosti se jedná, tak jsme se velmi obávali toho, že buď budeme muset odvolat celé fórum z bezpečnostních důvodů, anebo, pokud to forum se bude konat, tak to bude ve značně oslabené sestavě, kdy ti lidé nebudou chtít přijet. Ukázalo se, že jsem se velmi mýlili, protože se stal pravý opak. Dokonce lidé, kteří původně nechtěli přijet nebo nemohli přijet, jako byl třeba Bill Clinton, se rozhodli, že přijedou, právě kvůli tomu, co se stalo 11.září."

Bezpečí účastníků a hostů Fóra 2000 zabezpečují údajně stovky policistů včetně příslušníků speciálního útvaru Ochranné služby. Ačkoli jsou letos bezpečnostní opatření mnohem ostřejší než v minulých letech, ostraha je decentní a nevyvolává nepříjemné pocity.