Reakce na výsledky nedělních voleb do nově zřízených krajských zastupitelstev a doplňovacích senátních voleb.

Logo voleb 2000

Občanská demokratická strana přesvědčivě vyhrála historicky první volby do nových krajů, čtyřkoalice je zase vítězem prvního kola senátních voleb. Vládní sociální demokracie v obojích volbách propadla, komunisté naopak uspěli nečekaně dobře. Reakce na výsledky voleb shrnula Kateřina Brezovská.

První krajské volby rozdělily území republiky na dvě odlišné části. Ve většině českých krajů jasně dominuje ODS, druhou nejsilnější stranou jsou komunisté. V problémovém Ústeckém kraji KSČM dokonce Klausovu ODS těsně předstihla. Politická mapa Moravy je velmi odlišná. Zásluhou lidoveckých voličů zde ve většině krajů zvítězila čtyřkoalice a to obvykle rovněž před komunisty. Až za touto dvojicí stojí ODS a stejně jako v českých krajích čtyřku silných stran a seskupení uzavírá ČSSD. Sociální demokraté jsou si své volební prohry vědomi. Až pozdě do noci proto jednalo vedení ČSSD o povolební strategii a jak potvrdil předseda sociálně-demokratických senátorů Zdeněk Vojíř, diskutovalo se i o odpovědnosti za volební neúspěch.

"My předpokládáme, že bude proveden podrobný rozbor a to i ze strany odboríků, na základě kterého vyvodíme určité závěry do budoucna. Předseda strany vyvodil z této situace závěry vůči své osobě: konstatoval, že v žádném případě nebude na nejbližším sjezdu, to jest v dubnu, kandidovat na funkci předsedy."

Narozdíl od sociální demokracie zavládla po volbách spokojenost v Občanské demokratické straně. Její předseda Václav Klaus zdůraznil, že cílem ODS bylo získat v součtu hlasů ve volbách do senátu a krajů největší počet voličů, a to se také podařilo. ODS proto považuje podle něj výsledky voleb za jednoznačné potvrzení své pozice na české politické scéně.

"V každém případě doufáme, že dobře dopadnou i vyjednávání o sestavování krajských koalic a volby hejtmanů."

To podle Kaluse znamená zejména spolupráci s programově blízkými stranami, jak doporučila i výkonná rada ODS, která také vyloučila případné koalice s komunisty. ODS také vyzvala své příznivce, aby v senátních obvodech, kde nekandiduje, dali svůj hlas zástupcům čtyřkoalice, právě proti komunistům. Všichni kandidáti ODS, kteří postoupili do druhého kola mají podle Václava Klause stejnou šanci.

"My vycházíme z toho, že volby do Senátu ještě nebyly, že teprve budou, protože nikdo si do žádného druhého kola nenese ani jeden jediný hlas."

Podle Klause by se proto mělo ODS podařit zabránit tomu, aby vznikla v Senátu jednobarevná vetšina. Uvedl to s narážkou na čtyřkoalici, které do druhého kola senátních voleb postoupilo nejvíce - 19 - kandidátů. Čtyřkoalici mrzí jen nízká účast voličů a zároveň příliš velký zisk komunistů. Předseda lidovců Jan Kasal nečekal, že komunistům dá svůj hlas tolik levicovýh voličů.

"Je mi to líto. Myslím si, že levicově orientovaní voliči se rozhodli špatně."

Čtyřkoalice veří, že v druhém kole senátních voleb získá alespoň 14 ze 27 senátních křesel o které v tuto chvíli jde. Jedno senátní křeslo už má ale jisté: jako jediný zvítězil kandidát čtyřkoalice Josef Zieleniec nad kandidáty zbylých stran hned v prvním kole, když získal přes 52 procent hlasů. V Senátu se chce zaměřit především na boj proti korupci.

"Korupci považuji za jeden z největších problémů dnešní společnosti. Já jsem navrhnul tříbodový program, který - mám pocit - není příliš ambiciózní z hlediska zákonodárné úpravy a přitom může pomoci aspoň vykročit. Chtěl bych se také velmi intenzivně věnovat otázkám zahraniční politiky. A co se bude dít dál, nezávisí jenom na mě, závisí také na tom jak se bude utvářet politická scéna v České republice."

Jak už jsem uvedla nedělní volby provázel nezájem lidí. Do volebních místností se dostavilo jen zhruba 30 procent voličů. Politiky takový přístup šokoval. Nepříjemně překvapen byl také prezident Václav Havel. Jak řekl mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl, Václav Havel v tom spatřuje varovný signál.

"Považuje to za vážné znamení vypovídající o vztahu občanů občanů k politice a k politickým institucím nad kterým je třeba se vážně zamyslet. Prezident republiky pevně věří, že občané přijdou volit ve druhém kole. Každý hlas je důležitý pro osud mnoha našich zákonů, které Senátem prochází. Václav Havel doufá, že si tento důležitý fakt občané uvědomí."