V krajských a doplňovacích senátních volbách zvítězila Občanská demokratická strana a čtyřkoalice. Pro sociální demokraty skončily volby fiaskem.

Volby 2000

První krajské volby v historii České republiky skončily přesvědčivým vítězstvím Občanské demokratické strany, zatímco vládní ČSSD utrpěla nepříjemnou porážku. Silné postavení potvrdila čtyřkoalice a v trojlístku nevlivnějších stran na místní úrovni se usadili komunisté. Podobně dopadly i doplňovací volby do jedné třetiny horní parlamentní komory - Senátu. Průběh nedělních voleb sledoval Josef Kubeczka.

Výsledkem krajských voleb v celostátním součtu je výrazný - bezmála padesátiprocentní úspěch pravicových stran, tedy Občanské demokratické strany a čtyřkoalice. Tu tvoří Unie svobody, lidovci a dvě malé strany - Občanská demokratická aliance a Demokratická unie. Více než pětinovou podporu pak získali komunisté. ODS se stala nejsilnější stranou v šesti krajích - Středočeském, Budějovickém, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém a Ostravském. V sedmém Královehradeckém se o prvenství dělí se čtyřkoalicí. Ta zvítězila v pěti krajích - Pardubickém, Jihlavském, Brněnském, Olomouckém a Zlínském. O překvapení se postarali komunisté - vedle osmi druhých míst zvítězili v kraji Ústeckém. Fiaskem dopadly volby pro vládní sociální demokraty. Ti nevyhráli ani v jednom z nových krajů. Většinou skončili na čtvrtém, někde na třetím místě.

Volby byly poznamenány i malou účastí voličů - těch přišla asi třetina. Každé ze tří vítězných stran dali mírně nad 20

Vaclav Klaus
procent hlasů, zatímco pro sociální demokracii hlasovalo necelých 15 procent. Malá účast voličů při nedělním hlasování byla podle předsedy ODS Václava Klause zřetelně vyjádřeným názorem občanů na krajská zastupitelstva a Senát. ODS si přesto podle Klause váží svého vítězství v sedmi regionech republiky.

"My jsme rádi, že jsme vyhráli relativně asi, sečítám-li všechny hlasy, krajské volby. Berme to jako obrovský výraz důvěry našich občanů. To, že jsme sedmkrát první, je myslím docela dobrý výsledek, takže to je věc jedna. Na druhé straně podstatné teď jsou ty volby, které teprve budou a to je to druhé kolo senátních voleb a já bych každému chtěl říci, že to není druhé kolo. Jsou to prostě nové samostatné volby se svými samostatnými výsledky a tady jde opět do tuhého."

Výsledkům prvního kola doplňovacích voleb do Senátu se budeme věnovat za chvíli. Nyní zůstamene ještě u voleb do nových krajů. Již od šesti hodin ráno zasedalo v pondělí v napjaté atmosféře politické grémium sociálních demokratů, které se zabývalo příčinami volebního neúspěchu. Objevily se i spekulace, zda předseda strany Miloš Zeman nedá k dispozici svoji funkci. Loni totiž řekl, že když ČSSD nevyhraje v deseti krajích, pak dá hlavu na špalek.

Tento dotaz od novinářů skutečně padl. Předseda sociálně demokratických senátorů Zdeněk Vojíř však uvedl, že by bylo velmi ukvapené hovořit o osobní odpovědnosti pár hodin poté, co jsou

Miloš Zeman
známy volební výsledky. Za příčiny neúspěchu považuje velmi nízkou volební účast a to, že je ČSSD vládní stranou. Premiér Zeman po zasedání politického grémia odjel a mezi novináře přišli místopředsedové Vladimír Špidla a Stanislav Gross. Ten zopakoval zklamání nad nízkou účastí voličů. Připustil však, že sociální demokracie musí hledat chyby také sama u sebe. Obdobně se vyjádřil i Vladimír Špidla.

"Proč byla tak malá účast, to je věc na kterou nemám odpověď a o které bude třeba velmi přemýšlet. Určitě to znamená, že sociální demokracie bude muset zčásti, nebo ne zčásti, ale dosti významně změnit svůj politický styl."

Vladimír Špidla dodal, že na sjezdu sociálních demokratů, který bude na jaře příštího roku, vyvodí funkcionáři strany osobní odpovědnost za prohrané volby.

Po oznámení výsledků se samozřejmě začalo spekulovat o případných koalicích na úrovni krajů. Jaké se tu rýsují možnosti? Předseda lidovců Jan Kasal odhaduje, že koaliční jednání v jednotlivých krajích povede čtyřkoalice buď se sociální demokracií, nebo vytvoří společně s dalšími nekomunistickými stranami takzvané duhové koalice. Ty by měly vzniknout především na Ústecku a Ostravsku a vytvořit protiváhu KSČM, která ve volbách nečekaně uspěla.

"My dáváme naprostou rozhodovací autonomii našim krajským představitelům, takže nechceme z centra to nějakým způsobem ovlivňovat a dá se předpokládat, že to bude velmi pestré na krajských zastupitelstvech, ale myslím si, že tam uspěli naprosto suverénní, samostatní lidé a samozřejmě s nimi komunikujeme a budeme komunikovat, ale to rozhodnutí je na nich. Oni mají zodpovědnost za to, že ty kraje budou česko řečeno šlapat."

Již v noci na pondělí začali o složení budoucích koalic jednat komunisté, v jejichž sídle zavládla radost. Za volebním úspěchem stojí podle předsedy Miroslava Grebeníčka důsledně levicová politika.

"To lidem před dvěma roky slibovala současná vládní strana, ale ve skutečnosti nebyla schopna své předvolební rétorice dostát."

Komunisté se podle Grebeníčka nezříkají spolupráce s žádnou politickou stranou.