Vládní projekty, které mají zabránit romské emigraci

Foto: CTK

Česká vláda chystá několik projektů, které mají zabránit rostoucímu počtu romských žadatelů o azyl v zemích Evropské unie a v Norsku. Děje se tak i přesto, že se některé země snaží jejich vycestování ztížit. Připomenu skupinu Romů, kterým se v minulých dnech nepodařilo dostat do Velké Británie a z německých hranic se museli vrátit domů. Naproti tomu Romka, která minulý pátek odjela společně s dcerou z Ostravy do Británie, požádala britské úřady o azyl. Žena přitom ještě před odjezdem tvrdila, že jede pouze na dovolenou, nehodlá emigrovat a vrátí se zpět.

Foto: CTK
Důvody odchodů Romů z Česka přitom nejsou jen diskriminační nebo ekonomické povahy. Jde o celý komplex důvodů, ať už tuzemských nebo v cílových zemích, jejichž přístup k potenciálním emigrantům je někdy velmi benevolentní.

Česká vláda se rozhodla řešit tento problém komplexně a vyčlenit 30 milionů korun na program, kterým chce přimět Romy, aby neodjížděli ze země. Kabinet chce například zvýšit počet romských asistentů ve školách, podpořit Romy na trhu práce a také, jak řekl vicepremiér Petr Mareš, změnit přístup policie k romské problematice:

"Ministrovi vnitra jsme uložili, aby vytvořil speciální pracovní tým pro potírání lichvy uvnitř romské komunity. Zároveň, aby předložil národní strategii postupu policie vůči národnostním menšinám. Je to celkový projekt výchovy, vzdělávání a výcviku policistů pro správný postup v téhleté oblasti."

Projekty se týkají řady ministerstev. Například ministerstvo školství by mělo podpořit vzdělávání Romů a ministerstvo pro místní rozvoj jejich intengraci do většinové společnosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí se má pak, podle jeho šéfa Zdeňka Škromacha, zabývat sociálními dávkami a zaměstnáváním Romů:

"Já jsem dostal v podstatě tři úkoly, a sice do 30. září přovést a předložit vládě analýzu fungování systému sociálních dávek ve vztahu k občanům České republiky, kteří žádají o azyl v jiné zemi a ve vztahu k zneužívání sociálních dávek lichvářskými praktikami. Pak do Národního akčního plánu zaměstnanosti na rok 2003 zapracovat systém opatření směřující ke zvýšení zaměstnanosti Romů a zatřetí - do 31. srpna předložit zprávu o činnosti komise k realizaci opatření na podporu zaměstnanosti obtížně umístitelných skupin na trhu práce se zřetelem na romskou komunitu."

Foto: CTK
Jeden z kroků v rámci vládního projektu rozdělil brněnské romské organizace na dva tábory. Ministři totiž hodlají mimo jiné omezit sociální dávky pro neúspěšné žadatele o azyl. Tisíce českých Romů míří do Británie, kde čerpají jako žadatelé o azyl nemalé finanční obnosy. Když se vrátí, nechávají si v Česku zpětně vyplatit sociální dávky. Za půl roku si tak šestičlenná rodina může přijít až na 300 tisíc korun. Tomu chce zabránit Společenství Romů na Moravě. Proto se rozhodlo podpořit návrh vlády nevyplácet dávky Romům, kteří odešli do zahraničí, což nám potvrdil předseda tohoto společenství Karel Holomek:

"Je to samozřejmě morálně velmi delikátní záležitost a z hlediska všech platných principů nelze tohleto prostě připustit."

Předseda sekce romských poradců v České republice se sídlem v Brně Rudolf Zajda naopak varuje před tím, že každý zákon, přijatý jen na základě etnické příslušnosti, zavání rasismem:

"Už pro nás v minulosti bylo přijato na základě etnicity hned několik zákonů. Všechny nám byly ke škodě. Ať si tohle ti lidé, kteří to schvalují, uvědomí."

Už i z těchto slov je patrné, že se jedná o velmi složitou a citlivou problematiku, jejíž řešení bude složité a dlouhodobé.