V Praze se odehrála loupež století - zmizelo přes 100 milionů korun

Pracovníci bezpečnostní agentury při práci, Foto: ČTK

Loupež století se v pondělí odehrála v Praze. Tři ozbrojení maskovaní pachatelé přepadli obrněný vůz bezpečnostní agentury, který převážel značnou sumu peněz. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Auto bezpečnostní agentury Group 4 Securitas,  Foto: ČTK
Rekordní lup více než 100 miliónů korun byl ukraden z auta, které převáželo peníze ze Citibank, sídlící na Evropské třídě v Praze 6 nedaleko místa přepadení. "Vypadali jako policisté ze zásahové jednotky. Chovali se tak. Všechno proběhlo strašně rychle. Měl jsem dojem, že jde o policejní zásah," tvrdil náhodný svědek přepadení. Policie po lupičích zatím neúspěšně pátrá. Jak řekl mluvčí Citibank Marek Hlavica, s penězi byl odcizen i vůz:

"Bylo přepadeno vozidlo společnosti Group 4 Securitas, což je smluvní partner pro přepravu hotovosti naší společnosti. Bylo odcizeno více než 100 milionů korun, které byly na cestě do centra. Během této nepříjemné události nebyl nikdo zraněn ani ohrožen na životě. Našich klientů se tato událost nijak nedotýká. Pracujeme v normálním režimu."

Agentura převážející peníze je podle mluvčího banky Marka Hlavicy na podobné případy pojištěna. Ředitel bezpečnostní agentury Group 4 Securitas Michal Fábera k případu uvedl:

"Bylo to ozbrojené přepadení. Je to první případ takového typu v České republice, zdaleka ne první v Evropě, kde k tomu dochází mnohem častěji. Pokládal bych za pravděpodobnější, že se na tom moji zaměstnanci nepodíleli."

Pracovníci bezpečnostní agentury při práci,  Foto: ČTK
Jak k přepadení došlo, se už ví. Tři muži v kuklách a černých kombinézách odcizili jak obrněný vůz, tak hotovost. Se zbraní v ruce donutili posádku zastavit a vystoupit z kabiny. Co dělo dál, popisuje policejní mluvčí Iva Knolová:

"Všechny tři členy posádky potom uzavřeli v zadním prostoru obrněného vozu a s tímto vozem odjeli k Jivinskému rybníku poblíž Řeporyjské spojky. Tady lupiči přemístili celou finanční hotovost v desítkách milionů korun z obrněného vozu do připraveného osobního vozidla značny Volkswagen Golf. S osobním vozidlem pachatelé následně z místa odjeli. Jakmile se dostala posádka z vozidla, celou věc oznámila. Policisté následně nalezli osobní vozidlo značny VW Golf v okrese Beroun. V současné době probíhá ohledání obou vozidel a vyhodnocují se zajištěné stopy."

Policie uvalila na celý případ informační embargo. Do pátrání po pachatelích policisté zapojili i vrtulník s termovizí. Podle některých informací bylo ukradeno až 150 milionů korun a police má popis všech tří pachatelů. Neprokázaly se dosud informace, že pachatelé byli převlečeni za příslušníky zásahové policejní jednotky. Jisté však je, že maskovaná trojice překonala rekord, který od roku 1997 drží také tři dosud neznámí pachatelé loupežného přepadení pošty v Praze 6 - Dejvicích. Ti si odnesli 28,5 miliónu korun. Policie sice obvinila tři mladíky, pražský vrchní soud je ale nedávno zprostil viny pro nedostatek důkazů. Navíc tentokrát také zřejmě jde o historicky první přepadení obrněného vozu v České republice.