Sazka, která staví halu pro hokejové mistrovství světa v roce 2004, státní garance nedostane

Předseda mezinárodní hokejové federace René Fasel (vpravo) a předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut, Foto: ČTK

Společnost Sazka, která staví halu pro hokejové mistrovství světa v roce 2004, ztratila naděje na státní garanci. Náklady na stavbu vyčíslila na 6 miliard korun, které chtěla získat od bank. Státní záruka pak měla poskytnutí půjčky usnadnit. Podle vlády je však garance příliš velké riziko a proto garanci odmítla.

Rozestavěná hokejová hala,  Foto: ČTK
Původně Sazka - jako investor stavby - žádné státní garance nechtěla. Za úvěr měla ručit mimo jiné pozemky pod halou. Tady však nastal problém. Pozemky se ocitly kvůli dluhům jejich vlastníka v exekuci a Sazka se obrátila na vládu s požadavkem státní záruky. Ta je však podle ministra financí Bohuslava Sobotky riziková.

"Podle našeho názoru zde neexistuje garance dostatečné návratnosti těchto finančních prostředků tak, aby tato garance státu nemusela být nakonec realizována. A pokud my máme odpovědnost za veřejné rozpočty, tak si nemůžeme dovolit takto lehkomyslně poskytovat státní garance na projekty, kde není zajištěna návratnost."

Předseda mezinárodní hokejové federace René Fasel  (vpravo) a předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut,  Foto: ČTK
Vláda není přesvědčena o tom, že by Sazka úvěr splatila a stát by tak připravil daňové poplatníky o šest miliard korun. Většinu ministrů nepřesvědčil ani návrh, že by akcionáři Sazky záruku garantovali svými akciovými podíly ve společnosti v hodnotě sto padesáti procent úvěru.

"Pokud by akcionáři Sazky s něcím takovým, byť teoreticky, souhlasili, znamenalo by to, že se zcela vzdávají a dávají všanc hlavní zdroj financování českého sportu. To si myslím, že žádné občanské sdružení nemůže připustit takovéto riziko, že by na jednu kartu stavby této sportovní haly vsadilo dlouholetou perspektivu stabilního a solidního financování sportu v České republice."

Bohuslav Sobotka,  Foto: ČTK
Jak však dodal ministr Sobotka, neposkytnutí garance neznamená, že by vláda přestala mistrovství světa podporovat a doufá, že se podaří najít jiné řešení. Výstavbou haly Mezinárodní hokejová federace ještě nedávno hokejový šampionát v Praze podmiňovala. Nyní její předseda Rene Fasel naznačil, že náhradou za metropoli by mohly být Pardubice. I tato nouzová varianta však padla. A to po šesti hodinách jednání Českého svazu ledního hokeje. Aby se šampionát vyplatil, nepřipadá jeho konání bez Prahy v úvahu. Pardubice nemají podle šéfa svazu Karla Guta kromě krásné haly pro šampionát dostatečné vybavení. Gut ještě doufá, že se podaří stadion v Praze dostavět.

"Už roste z té hloubky ve Vysočanech ta hala a najednou přijde taková zpráva. Nikdo jsme nechtěli žádné peníze, ani Sazka. Ani korunu, jenom tu záruku. Já přesto i teď po tom zklamání věřím, že snad se Sazka dohodne s bankami."

Na hale se zatím proinvestovalo asi 300 miliónů korun. Kromě ní projekt počítá i s hotelem, nákupními a zábavními centry.