Julius Zirkus vydává latinskoamerické autory

Mempo Giardinelli

V naší Knihovničce představuje pravidelně knihy malých i velkých nakladatelství. Publikace, které vyšly ve velkých nakladatelských domech i malých, okrajových nakladatelstvích. Julius Zirkus, vydavatelství jehož knihu vám nyní představíme, patří mezi ta docela nejmenší. Dosud vydalo jen šest titulů, to však neznamená, že by si nezasloužilo patřičnou pozornost.

Brněnské nakladatelství Julius Zirkus, tvoří vlastně jeden jediný člověk. Nakladatel, překladatel a majitel vydavatelství Jan Mattuš. Vydavatelství sídlí v domku jeho rodičů na okraji Brna a většina spolupracovníků jsou jeho přátelé a vydávání knížek je pro všechny především radost a až v druhé či třetí řadě zdroj obživy. Přesto, nebo možná právě proto jsou knihy, které vydavatelství přivádí na pulty českých knihkupců nesmírně zajímavé. Ta poslední, jejíž křest proběhl za účastni samotného autora, se jmenuje Žhavý měsíc a autorem je argentinský spisovatel Mempo Giardinelli. Tento titul stál u vzniku nové edice s názvem Artigas, která chce českým čtenářům přibližovat tvorbu latinskoamerických autorů. A proč právě Artigas? Odpovídá vydavatel Jan Mattuš.

"Artigas je v prvé řadě slovo, které pěkně zní, zní autenticky, zní latinskoamericky. Artigas je samozřejmě také jméno uruguayského národního hrdiny. Když jsem byl v Uruguay, měl jsem sraz s přáteli pod sochou Artigase. Čekal jsem pod tou jezdeckou sochou a přemýšlel jsem o tom, jak je zajímavé, že někde mají na hlavním náměstí v hlavním městě sochu Sv.Václava někde zase Artigase. To jméno mně tak dlouho vrtalo v hlavě a když jsem hledal název pro novou edici, vzpomněl jsem si na ně."

Jak se nakladatel z Brna, z České republiky, dostane k vydávání latinskoamerické literatury?

"Protože si myslím, že ve specializaci je jedna z mála možností, jak prorazit na knižním trhu a protože mám tuto literaturu rád."

Vím, že jedna kniha z této edice se velmi úspěšně umístila v anketě o knihu roku 2002. Co to bylo za knihu?

"Byl to v Česku dosud nevydaný soubor povídek Julia Cortázara Konec Hry. Je to autor slavný a mezi svými čtenáři až nekriticky obdivovaný. Tento soubor povídek je velice úspěšným textem a získal šest bodů v anketě Lidových novin o knihu roku 2002. To pomohlo dostat edici Artigas do povědomí čtenářů, distributorů, knihkupců."

Jak už bylo řečeno, nejnovějším titulek této edice je nejznámější kniha Argentince Mempo Giardinelliho Žhavý měsíc. Novela napsaná v roce 1983 a která byla od té doby přeložena do osmnácti jazyků a stala se i námětem pro filmové zpracování. Jak bylo obtížné dostat tohoto slavného spisovatele do Česka?

A co říká na své české vydání sám autor?

"Čeština je devatenáctým jazykem, do kterého byla moje knížka přeložena", říká Mempo Giardinelli. "Přiznám se, že jsem nečekal, že někdy vyjde Žhavý měsíc i v češtině a mám z toho radost. Navíc spolu s dříve vydaným Cortazarem a Benedettim jsem ve velmi dobré společnosti. Věřím, že kniha je dobře přeložená. S panem Mattušem jsme na překladu hodně spolupracovali, to je vždy záruka dobrého překladu."

Žhavý měsíc je napínavý příběh dvaatřicetiletého muže a jeho vášnivé touhy po třináctileté dívce, který se odehrává vArgentině na pozadí vojenské diktatury v roce 1977. Je to směs erotiky, detektivky, thrilleru, ale také fantastické povídky, typické pro latinskoamerickou literaturu. Jak říká Mempo Giardinelli, zná i českou literaturu. Především Hrabala, Kunderu, Havla a hlavně Kafku. A proč se podle něj člověk stane spisovatelem?

"Každý člověk chce po sobě zanechat nějakou stopu. Něco trvalého. Když člověk otiskne šlépěj do sněhu, vyjde slunce a stopa se rozpustí. Zmizí. V literatuře, v umění chceme po sobě nechat trvalejší otisk. Proto malujeme obrazy a píšeme knihy,"říká Mempo Giardinelli.