Česko zřejmě vyšle do Iráku polní nemocnici

Vladimír Špidla a Jaroslav Tvrdík, foto: ČTK

S případným vysláním vojenské 7. polní nemocnice do mírové operace v Iráku poté, co utichnou boje, vyslovila souhlas Bezpečnostní rada státu.

Vladimír Špidla a Jaroslav Tvrdík,  foto: ČTK
S případným vysláním vojenské 7. polní nemocnice do mírové operace v Iráku poté, co utichnou boje, vyslovila souhlas Bezpečnostní rada státu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík po úterním jednání rady k tomu řekl:

Polní nemocnice,  foto: ČTK
"Česká vláda svoji celou účast koncipovala jako záchrannou humanitární účast k likvidaci následků katastrof tak, aby netrpěli nevinní. V této politice jsme připraveni pokračovat i nadále. Proto mi Bezpečnostní rada státu uložila indikativně jednat o možném vyslání 7. polní nemocnice po ukončení válečného konfliktu do té humanitární fáze. My vycházíme z toho, že tyto další etapy budou pod záštitou Organizace spojených národů. Protože jsme indikativně dotazováni, zda bychom si takovou činnost dokázali představit, pověřila mě Bezpečnostní rada státu dalšími jednáními, které bych měl ukončit do čtrnáctí dnů."

Jak řekl velvyslanec České republiky při OSN v New Yorku Hynek Kmoníček, měl by generální tajemník této mezinárodní organizace Kofi Annan ještě tento týden o mírové obnově Iráku jednat s Condoleezzou Riceovou, poradkyní pro národní bezpečnost amerického prezidenta George Bushe. Podle Kmoníčka totiž USA chtějí, aby se situace v Iráku co nejdříve vrátila pod gesci OSN.

Polní nemocnice,  foto: ČTK
Velká Británie se České republiky už předběžně dotázala, zda by mohla k obnově přispět polní nemocnicí, kterou Britové znají z jejího úspěšného působení v mírové misi ISAF loni v Afghánistánu. O nemocnici jednal minulý týden v Londýně náměstek ministra obrany Jan Váňa. Spojenci by se ale museli na práci nemocnice podílet finančně, protože Česká republika nemá na její vyslání a provoz peníze. Měsíčně nemocnice stojí okolo 40 milionů korun.

Nemocnici, která má 147 členů personálu a je schopna poskytovat veškerou zdravotnickou péči, by tentokrát velel Mojmír Mrva.