Memoriál Josefa Odložila přivítá nejlepší světové atlety

Josef Odložil s manželkou, Věrou Čáslavskou, Praha, 1968, foto: ČTK

Praha na sklonku června přivítá nejprestižnější atletický mítink za poslední dobu: memoriál Josefa Odložila totiž získal druhý nejvyšší statut Mezinárodní atletické federace Grand Prix II. A ve Finsku začalo mistrovství světa v ledním hokeji. Pozvánku na atletiku a zpravodajství z kluzišť má připravené Herbert Brynda.

Josef Odložil s manželkou,  Věrou Čáslavskou,  Praha,  1968,  foto: ČTK
Memoriál Josefa Odložila, který nese jméno po českém tragicky zemřelém vytrvalci, slaví desáté jubileum. Jeden z hlavních organizátorů atletického mítinku - Miroslav Ševčík - považuje skutečnost, že od letošního roku mají závody druhou nejvyšší možnou úroveň, tzv. Grand Prix II, za ocenění kvality minulých devíti ročníků. Na druhou stranu se ale podle Ševčíka musel hledat pro mítink pozdější termín, než byli až dosud čeští fanoušci zvyklí:

"Museli jsme se částečně přizpůsobit již existující termínové listině, kterou měly ty mítinky v minulosti, a dostali jsme se do zajímavého času, kdy je před námi v pátek 27. června Golden League v Oslu a dva dny po nás je velký mítink s velkou tradicí v Lausanne. Takže to není nejhorší termín, nevýhodou může být jen fakt, že jde o neděli 29. června - těsně před začátkem prázdnin. Přesto doufám, že si diváci Na Julisku najdou cestu a zpříjemní si letní večer."

S povýšením memoriálu mezi nejlepší světové atletické mítinky přišlo i navýšení nákladů a tzv. prize money, ty se letos budou pohybovat kolem 120,000 eur. O kolik stouply náklady na pořádání mítinku, jsem se zeptal Miroslava Ševčíka, který je profesí ekonom:

"Tyto položky ještě také budou záležet na tom, koho nasmlouváme a kolik peněz nám zůstane na startovné, ale pokud to chcete srovnávat s loňským rokem, tak je to dvacet až třicet procent. Narůst způsobilo i organizační zabezpečení, protože musíme splňovat tvrdší kritéria, která stanovuje Světová atletická federace v rámci různých certifikací, ale také to, že musíme financovat větší počet zástupců Světové atletické federace a delegátů než dříve."

Změna úrovně zařazení si vyžádala i úpravy stadionu Na Julisce, říká Jaroslav Priščák z ASC Dukla Praha:

"Loni se potvrdilo, že nový kvalitní povrch vyhovuje našim i zahraničním závodníkům, protože výsledky byly vynikající. Letos jsme investovali do dokončení závodního centra a do dobudování ozvučení stadionu. Hlavní tribunu chystáme do dalších let, protože tato investice je za pětadvacet až třicet milionů korun. Pracujeme na tom."

Ale zpět od stavebních úprav a ekonomických otázek ke samotným sportovcům. Podle Pavla Šourka, manažera memoriálu Josefa Odložila, je opravdu na koho se těšit:

"Na americkou tyčkařku Stacy Dragilaovou, která se bude pokoušet o světový rekord ve skoku o tyči, dále je možné se těšit na dominikánského čtvrtkaře Sancheze, tradičně bude velmi dobře obsazený závod na 110 metrů překážek, kde bude startovat kubánský závodník Garcia a čerstvý halový mistr světa z Birminghamu Alen Johnson. I v dalších disciplínách tady bude světová špička: v disku žen, počítáme také s tím, že přijedou přední závodníci na 1500 metrů mužů, tedy na hlavní disciplínu."

Na tak důležitých a kvalitně obsazených závodech samozřejmě nebudou chybět ani čeští atleti, to potvrzuje i šéftrenér české atletické reprezentace, Václav Fišer:

"Sezóna bude vrcholit, proti si myslím, že bude o mítink velký zájem. Je to týden po Evropském poháru, kde se sejde kompletní reprezentace a potom už ji čekají jen individuální starty, je to také čtrnáct dní před mistrovstvím republiky, čtrnáct dní před uzávěrkou nominace. Domnívám se, že pořadatelé vytvořili dostatečný prostor v počtu disciplín a v celkovém charakteru mítinku, aby měli naši závodníci enormní zájem startovat, neboť to bude určitě kvalitní mítink."

Na mítink se těší i mistryně světa z roku 1983 a v současné době podnikatelka Helena Fibingerová, která podobných mítinků absolvovala celou řadu. Podle ní ale nejsou nejdůležitější hvězdy, nýbrž ta správná atmosféra:

"Abych Vám řekla pravdu: mítink vždy udělá nějaký dobrý výkon a ten nemusí podat ta úplně největší hvězda. Samozřejmě, že hvězdy odvedou mnohdy takový standardní výkon, ale ten výkon nakonec udělá někdo, kdo je samozřejmě hvězda, ale ne až taková. Tím strhne celý mítink, pak to začne celé jet, může dojít až k úplné lavině dobrých výkonů. A tak si musíme přát, aby se tam někdo takový objevil."

A závěrem otázka pro Miroslava Ševčíka: kdy se Praha dočká té skutečně nejvyšší úrovně?

"Jak se nám podařilo za deset let vybudovat mítink, který prošel certifikací Evropské atletické asociace až ke Grand Prix II., tak by podle mého názoru mohlo stejné časové období postačovat k tomu, abychom tady mohli jednou Golden League pořádat. Nezáleží to jen na naší snaze, ale také na ekonomické síle českých subjektů, které by měly zájem podpořit tuto akci. Pak bychom prakticky patřili mezi pět šest největších mítinků na světě."

Z našich zpráv jistě víte, že českým hokejovým mistrem se po dramatickém finále stala Slavia Praha, ve finále play off porazila 4:3 na zápasy Pardubice. A právě slávističtí hrdinové Málek, Hejda, Duda a Sup oblékají od víkendu dres České republiky na mistrovství světa ve Finsku. V prvním zápase jsme si bez problémů poradili se Slovinskem 5:2.