Ministr Hoon v Praze chválil české chemiky a lékaře

Britský ministr obrany Geoff Hoon, foto: ČTK

Českou republiku ve středu navštívil britský ministr obrany Geoff Hoon. Během jednodenního pobytu jednal jak se svým protějškem Tvrdíkem, tak s prezidentem Klausem, premiérem Špidlou i ministrem zahraničí Svobodou. Návštěvu Geoffa Hoona sledoval Herbert Brynda:

Britský ministr obrany Geoff Hoon,  foto: ČTK
Geoff Hoon je za poslední dobu nejvyšším představitelem protisaddámovké koalice, který navšívil Prahu. Vztahy mezi vládami Spojeného království a České republiky, jakož i mezi ním a Jaroslavem - jak říkal, - jsou na vynikající úrovni:

"Dámy a pánové, chtěl bych říci, že jsem velmi potěšen, že jsem zase v České republice. V Praze se vždy cítím velmi dobře a myslím, že to je výrazem našich vynikajících vztahů s Jaroslavem, ministrem obrany, vynikajících vztahů mezi našimi ozbrojenými silami a mezi našimi zeměmi."

Ale přeci jen nešlo o zdvořilostní návštěvu, nybrž o návštěvu pracovní, jejíž agenda byla podle Jaroslava Tvrdíka nabitá:

Britský ministr obrany Geoff Hoon se svým českým protějškem,  Jaroslavem Tvrdíkem,  foto: ČTK
"V rámci naší navštěvy jsme diskutovali o strategickém partnerství, které existuje mezi ozbrojenými silami Velké Británie a ozbrojenými silami České republiky. Dnes jsme hovořili zejména o nosných tématech, která vyvstala od našeho posledního setkání, o situaci spojené s konfliktem v Iráku. Gratuloval jsem panu ministrovi obrany k úspěšnému ukončení vojenských operací, ve kterých skvěle obstály britské ozbrojené síly, hovořili jsme také o současné situaci a o budoucnosti. Druhým tématem pak byla spolupráce v oblasti vzdušného prostoru."

Britský ministr nešetřil slovy chvály na adresu našich chemiků a lékařů, zeptal jsem se ho tedy, zda-li se uvažuje i o nasazení české protichemické jednotky při detekci chemických a biologických zbraní na iráckém území:

"Samozřejmě víme, že má Česká republika v této oblasti vynikající odborníky. Spolupráce mezi koaličními jednotkami na identifikaci a lokalizaci zbraní hromadného ničení je již v běhu, a proto přirozeně uvítáme jakýkoliv přínos České republiky."

...řekl diplomaticky britský ministr. Jaroslav Tvrdík byl o něco konkrétnější:

Britský ministr obrany Geoff Hoon a prezident ČR Václav Klaus  (vpravo),  foto: ČTK
"Česká republika samozřejmě počítá s tím, že se bude účastnit i další vojenskou přítomností té humanitární a stabilizační fáze. Máme zájem v naší další vojenské angažovanosti v Iráku spolupracovat s britskými ozbrojenými silami. Naše lékaře a chemiky, tedy naše specialisty v rámci Severoatlantické aliance, našim partnerům nabídneme."

Dalším, podle pozorovatelů poměrně utajovaným, tématem jednání byla možnost využití britských stíhaček Tornado k ochraně nebe nad Českem. Vláda upustila od původně plánovaného nákupu Gripenů a do hry vstoupilo 14 britských stíhaček, které by mohly po roce 2005 nahradit Migy 21. Záleží na tom, jakou koncepci vzdušné obrany předloží vládě do konce června ministr Tvrdík. Jednání podle něj nebudou jednoduchá a nebudou se týkat jen vládní koalice:

"Protože se jedná o dlouhodobé rozhodnutí spojené se suverenitou České republiky a obranyschopností České republiky, budeme muset k těmto alternativám vést jednání nejen ve vládě, ale napříč politickým spektrem. Jedna z těchto alternativ počítá s úzkou spoluprácí ozbrojených sil České republiky a Velké Británie. Je potřeba si uvědomit, že se nejedná pouze o vlastní letouny, ale o celý systém výcviku a přípravy personálu, o systém logistiky a podpory, že se jedná o poměrně složitý komplex opatření."

Tvrdíkova slova potvrdil i Geoff Hoon s tím, že vláda Jejího Veličenstva je na české požadavky připravena reagovat, ovšem ty musejí být nejdříve v ucelené podobě definovány. Příležitostí k tomu bude návštěva Velké Británie, kterou by měl Tvrdík vykonat v polovině června.