Hodnocení roční činnosti české koaliční vlády - druhá část

Publicista Petr Holub

V rámci pravidelné rubriky Česko v komentář dnes pokračujeme v hodnocení ročního působení koaliční vlády. Činnost jednotlivých ministerstev rozebírá publicista Petr Holub, kterého pozval do studia Radia Praha Josef Kubeczka.

I ministerstvo průmyslu a obchodu se muselo vyrovnat se změnou svého šéfa - odvolaného Jiřího Rusnoka nahradil Milan Urban. Prospěla resortu tato výměna?

"To se dá velice těžko říct. Ministr průmyslu měl vždy takovou zvláštní roli. Oni působili uvnitř vlády jako takoví lobbisti za zájmy jednotlivých průmyslových sdružení a teď se zdá, že tak bude působit i Milan Urban. Například jeho energetická koncepce vychází velice vstříc všem firmám, které buď těží suroviny, nebo vyrábějí elektřinu, nebo se zabývají přenosem energií. Je otázka, jestli pan Urban nemá tak trochu odpovědnost za to, co se děje v České konsolidační agentuře. To, čemu tak dochází, je myslím taková druhá vážná chyba této vlády, protože se tam státní pohledávky prodávají třeba za dvě procenta nominální ceny, zbytek uhradí daňoví poplatníci a zdá se, že se vůbec nikdo nesnaží, jak z těch pohledávek dostat víc peněz. Člověk podle definice si říká: Není tam korupční prostředí?"

Bez problémů se neobešel ani vedl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Připomenu ztráty zemědělců při záplavách či protesty farmářů kvůli výši dotací po vstupu Česka do Evropské unie. Jak hodnotíte výsledky práce jeho resortu?

"Já myslím, že ministr Palas je příjemným překvapením této vlády. On totiž do roku 1992 byl členem komunistické strany, a tak člověk mohl mít o jeho kompetencích pochybnosti. Je to původem zemědělský inženýr z okresu Bruntál, ale on, zdá se, do značné míry dokázal to, o co by se měli snažit ministři průmyslu. On musí být jednak zadobře s tou lobby, on je tady zadobře se zemědělskou lobby, protože z ní vychází, ale zároveň dokáže v rámci zemědělství prosazovat nutné věci, které jsou potřeba z hlediska veřejného zájmu, které potřebuje vláda. Ministr Palas dokázal uklidnit zemědělce při vstupu do Evropské unie a očekávalo se, že právě s nimi budou největší problémy."

Ministr životního prostředí, lidovec Libor Ambrozek by měl z titulu své funkce tvrdě bojovat s mnohými ministerskými kolegy. Jaké je jeho skóre v tomto zápase?

"O ministru Ambrozkovi není slyšet, takže by se téměř dalo říct, že je to špatný ministr, protože ministr životního prostředí by měl být daleko víc vidět. Je pravda, že on nevystupuje příliš proti stavbě žádných velkých investičních celků, které mohou ohrozit přírodu. Ministr Ambrozek se nesnaží zastavit věci, které jsou z jeho pohledu již ztracené. To se, myslím, týká dálnice přes České středohoří. Zdá se, že se bude snažit zabránit nějakým přehmatům, kterých se dopustí tato vláda, například vystoupil proti energetické koncepci, což bylo jistě užitečné. Myslím si, že okamžikem pravdy pro něj bude snaha o splavnění dolního toku Labe před německou hranicí a pokud ministr Ambrozek této stavbě zabrání, tak je vidět, že není zbytečným ministrem."

Lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský také asi neměl lehké spaní díky problémům s výstavbou dálniční sítě.

"On musí řešit problémy minulé vlády. Nejen jeho zásluhou je, že ta naprosto nevýhodná a podezřelá smlouva, zřetelně korupční, kterou minulá vláda podepsala s izraelskou firmou Housing&Construction, byla vypovězena a že se jakoby managementu výstavby ostravské dálnice chopí stát. Bude to daleko lacinější. Jinak pan Šimonovský na sebe neupozornil ničím."

Také unionistický ministr pro místní rozvoj Pavel Němec nemá na růžích ustláno. Argumentuje sice, že právě jeho resort sehraje zásadní roli při získávání peněz z Evropské unie, ale už se objevily hlasy, že by bylo vhodné jeho resort zrušit. Jaký je Váš názor?

"Já myslím, že Pavel Němec je velmi málo přesvědčivým ministrem. Zřejmě patří k těm horším. On vlastně měl na starost povodně a nezdá se, že by ta povodňová pomoc byla dobře rozdělována. To, jak získávat dotace z Bruselu, je nesmírně těžký úkol. Ministr Němec zatím neukázal, že by našel nějakou správnou cestu. Třetí věcí, kterou on má na starost, je bydlení. Tam vystupuje v pozici takového rozumnějšího člověka, protože strategie vlády sociálních demokratů je v tomto směru trochu chybná - nechce liberalizovat ceny bytů, dokonce ani opatrně. Ministr Němec je tím, který prosazuje o něco rozumnější stanovisko a tím vlastně otevírá prostor, aby nastala kvalitní, odborná debata. To je třeba mu přičíst k dobru. Je ale pravda, že on je příliš slabý, aby ve vládě prosadil svůj názor."

Důchodová reforma, poměrně vysoká nezaměstnanost, sociální dávky - to jsou zřejmě nejtvrdší oříšky pro ministerstvo práce a sociálních věcí, které vede Zdeněk Škromach. Zvládá svou roli?

"Zdeněk Škromach je podobně významným ministrem jako ministr financí Sobotka. Má toho opravdu hodně a ze začátku působil trochu jako komik v této vládě, protože navrhoval dost nesmyslné věci. Přesto se v úřadu zabíhá a jeho nové návrhy na sociální reformy už zase nejsou tak úplně špatné. Zdeněk Škromach je asi dobrý k tomu, aby prosadil všechny škrty v sociálním systému, například v nemocenské to prosadí bez pochyby. To tedy bude jeho velká zásluha."

Závěr hodnocení ročního působení české vlády z pohledu publicisty Petra Holuba přineseme za týden.