Poslanci schválili rekordní rozpočtový schodek 115 miliard korun

Ministr financí Bohuslav Sobotka během hlasování o vládním návrhu státního rozpočtu na rok 2004, foto: ČTK

Rekordní schodek ve výši 115 miliard korun schválili ve středu poslanci při hlasování o státním rozpočtu na rok 2004. Zákon, s nímž spojil další osud svého kabinetu premiér Vladimír Špidla, prošel těsnou většinou - pro hlasovalo 98 poslanců, proti bylo 95. S návrhem rozpočtu podle očekávání nesouhlasili komunisté ani občanští demokraté. Bližší informace má Milena Štráfeldová:

Ministr financí Bohuslav Sobotka během hlasování o vládním návrhu státního rozpočtu na rok 2004,  foto: ČTK
Přijetí státního rozpočtu na příští rok završilo sérii hlasování o balíku reformních zákonů, které navrhla koaliční vláda v prvním kole reformy veřejných financí. Přes avizovaný odpor opozice se kabinetu Vladimíra Špidly nakonec podařilo všechny reformní zákony včetně rozpočtu sněmovnou protlačit.

"Nebylo to lehké, ale jsem rád, že jsme dosáhli tohoto okamžiku,"

uvedl po hlasování premiér Vladimír Špidla. Zdůraznil, že schválení rozpočtu posiluje českou ekonomiku. Spokojen byl i ministr financí Bohuslav Sobotka. Prohlásil, že díky reformě veřejných financí se bude státní deficit v příštích letech snižovat. Ocenil, že zákon o státním rozpočtu byl letos přijat dříve nežli v uplynulých letech:

"Pokud se podíváte do minulosti, bývala tady rozpočtová provizória. Nic takového nehrozí, čili čeká nás stabilita a předpokládám i hospodářský růst."

S tím ostře nesouhlasili zástupci opozice. Podle občanských demokratů je rozpočet se schodkem 115 miliard asociální, protože dále zadlužuje zejména mladší generace. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý považuje rozpočet na rok 2004 za katastrofický. Schodek na příští rok je prý stejně velký jako celkový dluh ČR před tím, než sociální demokracie přišla k moci.

Premiér Vladimír Špidla  (vlevo) a předseda sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek  (vpravo) během dopoledního jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu,  foto: ČTK
"Každý den Špidlovy vlády bude každému občanu České republiky připsán dluh 50 korun, a když k tomu připočtete, že všechny tyto dluhy jsou vlastně projídány, nic není určeno na rozvoj ekonomiky, tak je jasné, že tento rozpočet nevede k prosperitě, ale spíš do pekel."

Svůj nesouhlas se státním rozpočtem na rok 2004 avizovali i komunisté.

"Charakter i vnitřní struktura rozpočtu je v protikladu k našemu volebnímu programu,"

potvrdil místopředseda rozpočtového výboru sněmovny za KSČM Svatomír Recman. Přesto občanští demokraté komunisty po hlasování obvinili z toho, že přijetí rozpočtu bylo důsledkem vyjednávání mezi KSČM a vládní koalicí. To všem jak komunisté, tak koalice odmítli.

Ekonomové vesměs vítají, že první fáze reformy veřejných financí byla v parlamentu schválena, varují ale před vysokým deficitem. Podle Ivo Nejdla z Raiffeisenbank se veřejný dluh ČR po roce 2006 vyšplhá až na bilion korun. David Marek z Patria Online upozornil, že na konci roku 2004 schodek možná převýší schválených 115 miliard, protože vláda počítá s nejistými příjmy. Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška by ale mohl být schodek v příštím roce až 155 miliard, pokud by se vládě reformu prosadit nepodařilo:

"Z hlediska stability ekonomiky bude teď důležité, aby byla skutečně realizována druhá fáze fiskální reformy, která by teprve měla vést ke snižování deficitu státního rozpočtu v dalších letech."

Příjmy rozpočtu v roce 2004 budou činit 754 miliardy a výdaje 869 miliardy korun. Největší část prostředků z rozpočtu připadne ministerstvu práce a sociálních věcí na mandatorní výdaje, jako jsou nemocenské a sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti, přídavky na děti a podobně.