Vláda jednala v Kolodějích

Vladimír Špidla

Vládní koalice diskutovala v neděli na zámku v Kolodějích o dalších změnách daňových zákonů, protože chce pokračovat v reformě veřejných financí. více informací má Josef Kubeczka.

Vladimír Špidla
Na přesném scénáři další fáze reformy se vláda sice zatím nedohodla, ale shoda podle premiéra Vladimíra Špidly panuje na základních principech:

"Snad bych zdůraznil, že jsme se dohodli v daňové reformě o základních přístupech, to znamená, že výsledek, až ji dokončíme, má znamenat významnou podporu rodin s dětmi, významnou podporu vědy a vývoje, prostě inovačních prvků, a že to má také usnadnit a ulehčit podnikání jako takové."

Koalice chystá například společné zdanění manželů, sbližování sazeb daně z přidané hodnoty, bojovat chce také proti šedé ekonomice. Předseda lidovců Miroslav Kalousek předpokládá, že se ve vládě podaří prosadit kompromis:

"Samozřejmě, že ta diskuse bude živá, pochopitelně budeme hledat kompromis, často velmi obtížně, ale zcela určitě ho nalezneme. Samozřejmě, že všichni máme své limity, přes které při těch dohodách obtížně můžeme jít. Součástí úspěchu té dohody je, že se v těch krajních limitech neznásilňujeme."

Přesné znění zákonů chce koalice předložit zhruba v polovině příštího roku, aby hotové normy už ovlivnily státní rozpočet pro rok 2005.

Podle analytiků by šedou ekonomiku nejvíc omezilo snížení daní z příjmů. Lidé a firmy by je potom skutečně přiznávali, soudí Markéta Šichtařová z Volskbank. Vládě také vyčítá, že sbližovaní sazeb daně z přidané hodnoty je pomalé a zbytečně v několika krocích:

"U nás se daň z přidané hodnoty bude měnit v lednu, dál se bude měnit v květnu, no a už teď vláda přemýšlí o tom, že by časem vytvořila ještě další, třetí novelu, která by sblížila ty dvě sazby DPH na jednu úroveň. Možná je otázkou, jestli to všechno nešlo udělat v jednou kroku, protože to by docela určitě podnikatelé přivítali z toho důvodu, že by minimálně nemuseli tak často měnit svoje ceníky, přeceňovat zásoby a tak dále."

Ekonomové nejčastěji mluví o jednotné 17ti nebo 18ti procentní sazbě daně z přidané hodnoty.

Vláda také bilancovala letošní rok. Podle premiéra Vladimíra Špidly byl uplynulý rok tvrdý, ale pro vládní koalici úspěšný, protože se podařilo zvládnout všechny strategické věci potřebné pro stabilizaci České republiky. Opačného názoru je předseda nejsilnější opoziční Občanské demokratické strany Mirek Topolánek, který prohlásil: "Špatný premiér řídí špatnou vládu." Připomněl neúspěch vládní koalice při volbě prezidenta a referendum o vstupu do Evropské unie, kde podle něj ke kladnému výsledku plebiscitu přispěli hlavně voliči ODS, nikoli vládních stran. S despektem ohodnotil i první etapu reforma veřejných financí, nevěří ani v daňovou reformu v rámci chystané druhé etapy.