Čeští vojáci odejdou z Iráku, nejsou peníze

Český ministr obrany Miroslav Kostelka, foto: ČTK

Český ministr obrany Miroslav Kostelka, aniž by se dohodl s vládou, veřejně prohlásil, že čeští vojáci odejdou z Iráku a to do začátku příštího roku. Prohlášením překvapil nejen své kolegy ve vládě, ale i spojence, se kterými čeští vojáci v Iráku spolupracují. "Předpokládám, že ministr Kostelka vládě co nejdříve vysvětlí, co ho k prohlášení vedlo," reagoval na jeho slova vicepremiér a šéf unionistů Petr Mareš.

Český ministr obrany Miroslav Kostelka,  foto: ČTK
Kostelka chce ještě do letních prázdnin vládě navrhnout, aby se ČR v budoucnosti soustředila na mise na Balkáně a v Afghánistánu. Při svém prohlášení o odchodu českých vojáků z Iráku zdůraznil, že konečné rozhodnutí je na politicích. Vojenští policisté nyní v Iráku na základně Šaíba a také na vojenské akademii v Zubajru školí irácké policejní síly. Podle Kostelky Češi tento úkol do konce roku splní, zvlášť v situaci, kdy prozatímní irácká vláda oznámila, že hodlá po převzetí moci na konci června snížit dosud plánované počty svých policejních sil o 9000 mužů.

"Plán je prakticky zpracován do podzimu letošního roku, do té doby, kdy tady bude britská divize. Pak bude zpracován do konce roku další po rotaci britské divize. Domnívám se, že úkol bude splněn do konce roku. Bude vycvičeno dostatek iráckých policistů a iráckých instruktorů, aby ve výcviku mohli pokračovat."

Český vojenský policista a instruktor Zdeněk Nenadál dohlížel na výcvik iráckých dopravních policistů,  foto: ČTK
Irácká mise ročně přijde na částku kolem 200 milionů korun. Ekonomický náměstek ministra obrany Jan Dzvoník připomíná, že vládní kabinet dal armádě na zahraniční mise pouze jednu miliardu ročně a už letos musela vláda vojsku vypomáhat sto sedmdesáti miliony korun. Podle opozičního poslance Petra Nečase, stínového ministra obrany Občanské demokratické strany, vláda nemá záruky na finanční krytí zahraničních misí. Přitom nyní odejít z Iráku bez předchozích konzultacích se spojenci je podle něj chybný krok.

"Náhlé prozření ministerstva obrany, že provozování tří zahraničních misí je nad její síly, je pro nás z tohoto pohledu velmi překvapivé. Byl bych velmi rád, aby ČR byla považována za věrohodného a spolehlivého spojence. Pokud by se měl dít podobný krok, tedy odchod našich vojáků z Iráku, tak by to mělo být pouze po konzultacích a dohodě se spojenci, se kterými tam působíme. Samozřejmě i po 30. červnu s legitimní iráckou vládou."

Co si myslíte o tom, že toto prohlášení učinil Kostelka bez vědomí vlády?

"Jsem tím výrokem překvapen. Nevím, co za tím je. Věřím, že pan ministr Kostelka bude schopen věrohodně tyto věci vysvětlit."

Reakce vlivného amerického diplomata v Praze na odchod Čechů z Iráku, kterou zveřejnila Mladá fronta Dnes, je lakonická: "Nepřekvapuje nás to." Čeští vojáci mají od českého parlamentu mandát působit v Iráku do konce letošního roku.