Město Plzeň získalo mezinárodní cenu za kvalitu života

Foto: CzechTourism

Město Plzeň obsadilo v pondělí druhou příčku při vyhlašování mezinárodních cen LivCom hodnotící kvalitu života a přístup k životnímu prostředí. Ceny vyhlásila stejnojmenná britská organizace v kanadském Niagara Falls, kde se závěrečné prezentace zúčastnilo 48 finalistů z 20 zemí. S ředitelem útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Milanem Svobodou se po jeho návratu z Kanady telefonicky spojil Josef Kubeczka.

Foto: CzechTourism
Především bych se Vás chtěl plzeňsky zeptat, "čím pa to", že jste se dostali až tak daleko?

"My jsme už podruhé využili nabídku občanského sdružení LivCom, které pořádá mezinárodní soutěž obcí v oblasti udržitelného rozvoje, plánování a životního prostředí. Loni jsme se dostali do finále v Holandsku, letos bylo finále v Kanadě, v Niagara Falls. Soutěž běží takovým způsobem, že se porotě zasílá zpráva o činnosti městské správy v pěti oblastech. Je to zvelebování krajiny, plánování budoucnosti, zapojování veřejnosti, ekologicky citlivá opatření a posledním kritériem je péče o dědictví kulturní, historické a přírodní."

Jakým projektem se Plzeň prezentovala letos?

"Ta zpráva je vlastně určitým průřezem různých projektů. Například v péči o krajinu jsme se soustředili zejména na tvorbu územního systému ekologické stability, na parky na přání, což jsou parky, které vlastně spoluvytvářejí občané, na rekonstrukci sadů kolem centra města. V oblasti zapojování veřejnosti například na spolupráci občanů města a dalších partnerů na tvorbě programu rozvoje města, ale těch příkladů by bylo mnoho."

Plzeň
Co míníte dělat v budoucnu? Chcete dále rozvíjet zeleň v Plzni?

"Samozřejmě, že chceme, protože je to jeden z úkolů koncepčních dokumentů, jak programu rozvoje, tak koncepce péče o životní prostředí. V této oblasti musíme do konce roku připravit, opět ve spolupráci s veřejností, jakýsi realizační plán péče o životní prostředí na příští dva roky. Chceme podobným způsobem jako parky na přání, čili ve spolupráci s veřejností, připravovat rekonstrukci Borského parku, podobně se se zapojením veřejnosti připravuje jakási strategie rozvoje naši největší rekreační oblasti, tedy Boleveckých rybníků. A opět by těch příkladů bylo mnoho."

Dá se tedy říci, že Plzeň už není jen šedivé, strojírenské a pivovarnické město?

"Určitě není, protože jak to loňské ocenění, kdy jsme skončili v naši kategorii, tedy měst od 75 do 200 tisíc obyvatel, na třetím místě, tak letošní druhé místo ve velké konkurenci deseti měst, kde převažovala města z Austrálie, zavazuje. To už samo o sobě říká, že se dá považovat město Plzeň za směřující k udržitelnému rozvoji a zlepšující kvalitu svého životního prostředí,"

uvedl pro Radio Praha Milan Svoboda z plzeňského magistrátu.