Nemovitosti manželů Grossových budí zájem médií

Stanislav Gross a jeho žena Šárka, foto: Dan Materna (MF Dnes, 7.2.2005)
0:00
/
0:00

Premiér Stanislav Gross by se po sobotním zasedání středočeské organizace ČSSD mohl radovat, protože nad svým stranickým rivalem Zdeňkem Škromachem vede v boji o post předsedy sociální demokracie, alespoň soudě podle nominací, 11:1. Radost mu ale kalí aféry, které se kolem jeho osoby v posledních dnech vynořují.

V pátek se objevila nová, v pořadí už třetí verze původu peněz, z nichž Stanislav Gross zaplatil svůj luxusní byt na pražském Barrandově. Nejprve měl Grossovi půjčit movitý strýc František Vik. Když se ukázalo, že tolika penězi nemohl disponovat, přišla na řadu druhá varianta: strýce založili příbuzní. Nakonec se objevil bývalý novinář Rostislav Rod, který vystoupil s tím, že strýci Stanislava Grosse půjčil 900 000 korun.

To už ale došla trpělivost opozici. Občanská demokratická strana původně chtěla využít poslaneckých interpelací, aby se premiéra zeptala, jak to s bytem doopravdy bylo. Poté, co se vynořila už třetí verze původu peněz, se ale opoziční ODS zdá interpelace málo - podle své místopředsedkyně Miroslavy Němcové navrhne projednání kauzy Grossova bytu jako mimořádný bod schůze Poslanecké sněmovny: "Ve mně toto přesvědčení, že to navrhnu, uzrálo právě v pátek, kdy se objevil ten nový věřitel."

To se ale nelíbí ČSSD - pokračuje Jitka Kupčová: "Já sama si myslím, ale je to ještě bez té debaty, která proběhne, že není třeba, aby byl samostatný bod. Máme poměrně nabitý program schůze a nevím, jestli vůbec stihneme to, co všechno máme na programu za ty tři týdny. Takže si myslím, že je tomu věnováno příliš času."

Rostislav Rod,  foto: ČTK
Schůze sněmovny, na níž by se o kauze mělo jednat, ať už v rámci samotného programu nebo alespoň v rámci interpelací, začíná v úterý.

Premiéru Grossovi ale přidělává vrásky i podnikání jeho ženy. V době, kdy média diskutují o tom, že premiér nemohl ze svého příjmu našetřit na byt, přišlo pondělní vydání týdeníku Respekt s informací, že firma Denna Production, jejíž jedinou majitelkou je premiérova žena Šárka, koupila loni v březnu dům na Proseku. Za transakci zaplatila necelých 6 milionů korun. Redaktor Respektu Jaroslav Spurný k tomu dodává: "Paní Grossová říká, že je to normální úvěr na podnikatelský záměr. Jenže já si neumím představit, že bych já přišel do banky a řekl: ´Chci koupit ruinu za 6 miliónů a chci z toho udělat luxusní obytný komplex. Půjčíte mi těch 30 miliónů?´ A oni to jen tak půjčí. To prostě tak nefunguje."

Zajímavé je i to, že sousední objekt koupila o něco dříve firma přítelkyně rodiny Grossových Libuše Barkové. Právě s ní Šárka Grossová plánuje vybudovat ze stávajících objektů luxusní komplex jedenácti bytů s podzemními garážemi. Podle Jaroslava Spurného je Libuše Barková nyní obviněna z pojišťovacího podvodu.

A jak na podnikání své ženy reaguje Stanislav Gross? "To jsou věci čistě obchodní, takže je zapotřebí, abyste to řešili s těmi, komu patří ta firma, což je v tuto chvíli moje žena. A já jí prostě nebudu kazit čistý obchod jenom kvůli tomu, že chce někdo dělat senzaci kvůli tomu, aby skandalizoval premiéra."

Šárka Grossová se ale s novináři bavit nechce. Na telefonický dotaz odpověděla, že je všechno čisté a textovou zprávou dodala: "Nezlobte se, ale nemám dobré zkušenosti s novináři."

Na nátlak médií premiér Gross v pondělí oznámil, že si nechá udělat bezpečnostní prověrku a jeho žena Šárka požádá finanční úřad o prověření okolností nákupu domu na Proseku. Mluvčí vlády Věra Dušková k tomu dodává: "Patrně půjde o prověrku typu T, v rámci které se zjišťují právě i majetkové poměry dotyčného a zjišťuje se i důvěryhodnost jeho nejbližších." Grossovo prověření potrvá rok až rok a půl. O rezignaci Stanislav Gross neuvažuje.