Bude Grossova bezpečnostní prověrka k něčemu dobrá?

Premiér Stanislav Gross, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Premiér a úřadující předseda České strany sociálně demokratické Stanislav Gross si do březnového sjezdu strany nechá udělat bezpečnostní prověrku, aby rozptýlil pochybnosti o svých majetkových poměrech. Pokud svůj slib nesplní, odstoupí. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Premiér Stanislav Gross,  foto: ČTK
Premiér Stanislav Gross přišel s tímto oznámením poté, co vznikly nejasnosti kolem majetkových poměrů jeho rodiny. Skandál vyvolaly informace o nejasném původu peněz, za které firma manželky premiéra koupila dům na pražském Proseku a spekulace o tom, že premiér si ze svého platu teoreticky nemohl ušetřit milion dvě stě tisíc na svůj luxusní byt. Proto Stanislav Gross oznámil:

"Bezpečnostní prověrku si udělám. Pokud bych tento slib nedodržel, tak samozřejmě ze své funkce odstoupím. Nějaký čas si to vyžádá, ale myslím si, že do sjezdu to stihnu."

Právě o tom se ale dá reálně pochybovat. Sjezd ČSSD bude už v březnu a termíny prověrek jsou podle Anety Kupkové, mluvčí Národního bezpečnostního úřadu, který je provádí, mnohem delší.

"Délka prověrky pro stupeň důvěrné se pohybuje okolo šesti měsíců, pro stupeň tajné okolo devíti měsíců a pro stupeň přísně tajné okolo dvanáctí měsíců od podání žádosti. Musím ale říci, že se jedná o čistě orientační lhůty, které mohou být v závislosti na složitosti a náročnosti šetření překročeny."

Předseda ODS Mirek Topolánek
Termín prověrky Stanislava Grosse považuje za nerealistický i předseda opozičních občanských demokratů Mirek Topolánek.

"Protože každý, kdo o té záležitosti něco ví, potvrdí, že prověrka na stupeň přísně tajné trvá minimálně rok. Jakákoli jiná prověrka, například kategorie důvěrné, pracuje s otevřenými rejstříky a v žádném případě nemůže objasnit původ jeho majetku. To znamená, že je to pouze hra pro diváky."

A co si o tom myslí politolog Bohumil Doležal? Je podle něj bezpečnostní prověrka tím nejvhodnějším způsobem, jak zprůhlednit majetkové poměry premiérovy rodiny?

"Já o tom úplně nejsem přesvědčen. Jednak se asi oprávněně poukazuje na to, že bezpečnostní prověrka trvá velmi dlouho a panu premiérovi jde teď hlavně o vylepšení image před sjezdem sociálních demokratů. Bude tedy mít dobrou image, protože o prověrku požádal, ale výsledek rozhodně nebude znám. Za druhé sám pan premiér poukázal na to, že orgán, který prověrky provádí, je mu vlastně podřízen. Za třetí je to takové trošku náhradní řešení. Daleko lepší by bylo, kdyby pan premiér přišel s věrohodnou verzí aféry s bytem a doložil ji nějakými dokumenty."

Jakou formou by se podle Vás měla problematika majetků politiků a ústavních činitelů řešit do budoucna?

"Já myslím, že jediná možná věc jsou zevrubně zpracovaná majetková přiznání. Nedovedu si představit jinou možnou techniku. Maléry tohoto druhu jsou leckde ve světě, ale málo kde se v nich ten dotyčný, který do nich spadne, pohybuje tak 'humpolácky', jako to udělal pan premiér. Pak se z toho stane politikum, kterým by to v první řadě být nemělo. To je otázka věrohodnosti a morální či lidské kvality pana premiéra a není to v první řadě politický klacek."