Nepříliš oslnivý postup hokejistů

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V předchozích dvou vzájemných zápasech nasázeli čeští hokejisté Kazachstánu patnáct branek, ve čtvrtek se však žádné střelecké představení nekonalo. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky vyhráli na světovém šampionátu ve Vídni nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Utkání sledoval Josef Kubeczka.

Foto: ČTK
Na první třetinu tohoto utkání se českému fanouškovi nedívalo moc dobře. Nevím, zda to bylo způsobeno tím, že náš celek už měl před tímto zápasem zajištěn postup do osmifinále turnaje, ale Kazaši byli opravdu lepší. Jejich útoky byly nebezpečnější než naše, což dokládá několik slibných příležitostí a především nastřelená tyčka branky, kterou hájil Milan Hnilička. Střelec jediné, tedy rozhodující branky Aleš Hemský přesně ví, v čem byl zakopaný pes.

"Hráli dobře, dobře bruslili a dobře kombinovali. Hráli takový typický ruský hokej. My jsme málo stříleli a málo jsme se tlačili k brance. Ve druhé a třetí třetině jsme to zlepšili a vytvořili jsme si hodně šancí."

Jednadvacetiletý, nejmladší útočník české reprezentace se na šampionátu prosadil poprvé. Po vyhraném vhazování Josefa Vašíčka vypálil Hemský na branku a kotouč po odrazu od jednoho z bránících hráčů spadl do sítě překvapeného kazašského gólmana Kolesnika.

"Určitě jsem šťastný za tu branku, ale je jedno, kdo ji dal. Hlavně, že jsme vyhráli a dopadlo to dobře. Na tom nekvalitním ledě se hraje špatně, ale jsme rádi, že jsme zvládli a vyhráli ty tři zápasy. Dostali jsme málo gólů a myslím, že jsme to zvládli. Je to dobré."

Foto: ČTK
Další třetiny už byly v podání našich hokejistů lepší, ale celkově nenadchli. Přesto svěřenci trenéra Růžičky na mistrovství světa podruhé neinkasovali a s plným počtem bodů postoupili do osmifinále turnaje. Jejich výsledky v základní skupině však nejsou oslnivé. Teoreticky slabším soupeřům vstřelili pouze šest branek, a to je od adeptů na jednu z medailí nepřesvědčivý výkon. Přitom celek je podle předšampionátových vyjádření trenérů nabit ofenzivními hráči. Na otázku, co chybí našim hráčům k lepší produktivitě, brankář Milan Hnilička odpověděl krátce, ale jednoznačně:

"Já bych řekl, že lepší led."

To je podle něj podstatná brzda technického hokeje. Poslechněme si ještě, co si Milan Hnilička myslí o dosavadních výkonech českých hokejistů na šampionátu ve Vídni. Je opravdu příčinou matného projevu jen mizerná kvalita ledu?

"Já si myslím, že nás to strašně ovlivňuje. Určitě stále ještě máme nějaké mezery, ale my jsme nikdy na mistrovství světa nehráli nejlépe úplně od začátku. Spíše jsme se postupně zlepšovali a náš výkon šel nahoru během turnaje. Doufám, že to bude platit i na tomto šampionátu a náš celek se trošičku zlepší."

Trenér Vladimír Růžička vyjádřil spokojenost s obrannou hrou, protože tým ve třech dosavadních zápasech inkasoval jediný gól. V útoku ale podle něj hrajeme stále příliš komplikovaně, neproměňujeme velké šance, a pak nás to psychicky svazuje. Trenér však věří, že s kvalitnějšími soupeři se to zlepší.

V sobotu začíná pro naše reprezentanty osmifinále šampionátu. Hned na úvod se střetnou ve velmi prestižním utkání se Slováky, v neděli mají za soupeře Rusy a v úterý Bělorusy.