Toulání na Toulavě

Toulava, foto: Zdeňka Kuchyňová
0:00
/
0:00

Toulava. Tento název přímo vybízí k toulání po kraji. Jedná se o turistický region, jehož srdcem je jihočeský Tábor, a rozkládá se na všechny světové strany. Oblast dlouho neměla své jméno. Vznikla jako idea propojit sféru veřejnou, neziskovou a podnikatelskou. Dnes má za sebou dva roky práce a zatím se nápad propojit turistický region daří, uvedla místostarostka Tábora Lenka Horejsková.

Lenka Horejsková,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Toulava. Tento název přímo vybízí k toulání po kraji. Jedná se o turistický region, jehož srdcem je jihočeský Tábor, a rozkládá se na všechny světové strany. Oblast dlouho neměla své jméno. Vznikla jako idea propojit sféru veřejnou, neziskovou a podnikatelskou. Dnes má za sebou dva roky práce a zatím se nápad propojit turistický region daří, uvedla místostarostka Tábora Lenka Horejsková.

"Poprvé jsem se s touto myšlenkou setkala na Monínci, když kolega starosta Chotovin říkal: vzniká zajímavá myšlenka, bylo by dobré se toho zúčastnit. V tuto chvíli máme název Toulava. Rodil se těžko a dlouho. Dělali jsme různé ankety, pracovali na tom studenti. Nakonec zvítězil nápad Toulava, protože to evokuje turismus, toulání. Region je totiž velmi rozmanitý a není tu jediná dominanta, která by oblasti dala název. Takže Toulava."

Turistická oblast získala už svůj první grant, ze kterého se rodí propagační materiály, webové stránky či cedule u cest. Jedním z iniciátorů založení Toulavy je Miroslav Krejčí z areálu Monínec.

Miroslav Krejčí,  foto: Zdeňka Kuchyňová
"My jsme s rodinou na Monínci skoro 20 let. Začátek byl těžký. Dříve tady stála zotavovna ROH, která se měla zbourat. Já jsem přišel domů k manželce s myšlenkou, že bychom to mohli provozovat. Já jsem původem dělal na družicových spojích, manželka v lékárně a syn studoval Fakultu tělesné výchovy a sportu. Přišel jsem za rodinou a řekl, že půjdeme zachránit Monínec, aby se nemusel zbourat. Manželka mi vynadala a řekla, že se mnou bude dělat všechno, ale hospodu v žádném případě. A protože jsme byli založeni sportovně, tak se nám ji podařilo přesvědčit a už jsme tady skoro 20 let."

Když se dařilo na Monínci, tak Krejčí přemýšleli, jak tohle turisticky zajímavé území propojit.

"Zkusili jsme takový malý inkubátor. Sedli jsme si u piva s provozovateli okolních turistických služeb. Nedaleko je bizoní farma, je tam penzion u Bizona, golfový areál Čertovo břemeno, je tu Rybářská bašta, hospůdka, dole trošku kultury v ateliéru. Dali jsme to všechno dohromady, sdružení nazvali Javorová skála a začali jsme si hosty podávat."

Hosté tak v regionu strávili více dnů. A zjistili, že malé společenství Javorová skála funguje. Tak proč to nezkusit ve větším. Zdejší oblast Toulava je totiž zvláště pro turisty z Prahy taková malá Šumava. Leží na poloviční cestě, jen 100 kilometrů od Prahy.

Toulava,  foto: Zdeňka Kuchyňová
"Dnes má Toulava 155 obcí, v tom je 11 měst, 2200 km2 a více než 150 tisíc obyvatel. Obrovské bohatství máme ve svém lídrovi a to je město Tábor. Je to město v cestovním ruchu zatím nedoceněné. Leží u hranic kraje, ale má před sebou velkou budoucnost. Všichni z pospojovaného území nám spontánně řekli: ano, cítíme, že máme k Táboru blíž, než třeba k Příbrami nebo k Benešovu."

Členové Toulavy chtějí nabídnout toulání historií i krajinou a v dnešní uspěchané době i určité zklidnění. Hlavní vize je, aby se provozovatelé zdejších služeb propojili a byli hybnou silou regionu, což se zatím v Česku příliš nedařilo. Ale v zahraničí to funguje.

"Připravujeme projekt, kdy chceme označit každou provozovnu cedulkou, že patří k Toulavě. V centru naší republiky nabízíme celoroční služby. Máme tady vodáctví, lázeňství, golfové areály i zimní turistiku. Například máme stejnou nadmořskou výšku jako je Harrachov a o sto metrů výš než je Špindlerův Mlýn. Máme průměr 105 lyžařských dnů za zimu, což je stejné jako na horách. Je tu 80 km značených běžeckých tras, které se pravidelně upravují a navštěvují je tisíce běžkařů."

Do budoucna sem povede dálnice D3 a Toulava tak bude dostupná z Prahy za 35 minut a může se tak stát regionem budoucnosti. Ten má podle místostarostky Tábora Lenky Horejskové co nabídnout.

Vodáci na Lužnici,  foto: Barbora Kmentová
"Můžeme nabídnout vodácký sport na Lužnici, na Vltavě, Chýnovské jeskyně, ty jsou velkou raritou u nás v regionu. Jsou to nejstarší jeskyně otevřené v Čechách. Nemají sice krápníky, ale velice zajímavou kamenitou výzdobu se studánkou. Je tady spousta lidové architektury. Dále řada různých adrenalinových sportů. V Táboře máme letiště. Nabízí tam například lety balonem. Je tu i řada zajímavých zřícenin se pozoruhodnou historií. Do budoucna se z toho chystáme udělat nějaké to tajemno, které má příběh."

V regionu se úspěšně rozvíjí i kulturní akce. Například festival Táborská setkání, který se odehrává pravidelně v polovině září. Vychází z husitské historie Tábora. Návštěvníci se tu mohou setkat s Janem Žižkou, vyzkoušet si střelbu husitským prakem, obléknout husitskou zbroj a ochutnat středověké pochutiny, hlavně medovinu. Součástí festivalu je i vystoupení různých kapel. V Soběslavi je festival dechovek a tak bychom mohli jmenovat celou řadu akcí. Zájemci by je měli najít právě na internetových stránkách Toulavy. Mimochodem oblast Monínce snímá každé ráno kamera, kdy vysílají v televizi záběry počasí v celém Česku. Najdete je u nástupu na lanovku.

10
48.973005920000
13.623046880000
default
48.973005920000
13.623046880000
49.414161700000
14.657792100000