Je libo pralinku s koprem? Vydejte se do Tábora!
V historickém centru Tábora se otevřelo nové Muzeum čokolády a marcipánu. Je největší svého druhu v Česku a jedno z největších v Evropě. Do nové turistické atrakce láká návštěvníky především každodenní degustační menu a možnost dívat se přes sklo přímo pod ruce cukrářů. Navíc pouze tady najdete pralinky s extrakty bylinek.
V samotných expozicích muzea, které se rozkládají od sklepa až po půdu, se dozvíte vše o historii čokolády. Ve stínu stromů deštěného pralesa je připraven i pohyblivý model putování kakaového bobu z plantáží až do obchodu s čokoládou. V salonku se zase mohou návštěvníci přenést do 17. století, kdy se v Evropě rozmohly čokolaterie. Je tu i dvoumetrová imaginární čokoládová fontána vyrobená ve sklárnách Bořka Šípka.
"Čokoládová fontána je skutečně dvoumetrová, teče z ní tmavá a bílá čokoláda, ale z hygienických důvodů není návštěvníkům dostupná tak, že by si do ní mohli sahat a ochutnávat. Ale hned vedle na stolečku teče kvalitní mléčná čokoláda, která je určená pro ten požitek, že si tam namočíte sušenku nebo ovocný špíz a pochutnáváte si."Navíc nemusíte mít výčitky z porušení životosprávy. Z filmů se totiž dozvíte, jak čokoláda svědčí lidskému organizmu. Navíc se řada originálních pralinek dá ochutnat jen v muzeu. Petra Kovandová je vymyslela spolu s mistrem cukrářem Janem Kopeckým. Pralinky mají třeba chuť kopru, wasabi nebo vanilky.
"U nás, kromě toho, že vidíte do výroby, tak si můžete dát řadu různých specialit. Můžete ochutnat fresh pralinky z různých výtažků bylin a koření. Můžete zde vidět sbírku čokoládových obalů nejen v podobě za sklem, ale i v interaktivní tabuli, takže zde vidíte asi 1500 čokoládových obalů. Máme tu sbírku porcelánu, ze kterého se historicky pila čokoláda."Stejně jako muzeum čokolády je zajímavý i příběh Petry Kovandové. Bývalá zdravotní sestra zahájila svou podnikatelskou dráhu ve dvaceti letech s jednou samoobsluhou. Dnes řídí firmu s ročním obratem 42 milionů korun. Za rok vyprodukuje okolo 36 tun pralinek. Vyrábí také marcipánové a čokoládové figurky a originální speciality. Několik měsíců neměla volno, těší se, že až dožene resty, s batohem odjede do Itálie a zapomene na časový stres.