Proč pivo jenom pít, když se v něm dá i koupat?

pivni_lazne_tabor.jpg

Dnes půjdeme do pivních lázní. Proč pivo jenom pít, když se v něm dá i koupat? Pivní lázně dnes patří mezi jedny z nejoblíbenějších lázeňských procedur. To, že koupele v kvasnicovém pivu mají pro člověka léčivý účinek a slouží jako prevence před různými nemocemi, bylo známo lékařům, bylinkářům a ranhojičům už od středověku.

Kvasnice, ze kterých se pivo vyrábí, mohou při správné konzistenci a teplotě nahradit mnohé přírodní léčebné prostředky. Aby byla koupel účinná, musí se udržet určitá teplota - zhruba 34 až 37 stupňů Celsia, doba pobytu v pivní lázni i dávkování všech přísad. Pivních lázní je dnes v Česku zhruba desítka. Možná vás, stejně jako mě, napadlo, jestli se dá při proceduře pivem i osvěžovat. To se dozvíte v rozhovoru s Nikolou Brázdovou z pivních lázní v Táboře.

"Do pivní kádě jdete bez plavek, takže je potřeba jen dobrá nálada a relaxace."

Může host upíjet i pivo?

"Může si upíjet pivo. Každá káď má jednu pípu, kde točíme pivo. Takže množství, které vydrží, může každý vypít v kádi."

Proč je důležitý bazén nebo sauna ještě před pivní lázní?

"Je to důležité z toho důvodu, aby účinek pivní lázně, toho extraktu, doběhl do zdárného konce, aby pokožka měla extrakt do sebe vpitý. Je důležité, aby si to tělo připravilo teplotu, protože jak bazén, tak sauna se pohybují ve stupních kolem 35 až 50 stupňů Celsia a samotná pivní lázeň má u nás 39 stupňů. Takže je důležité, aby se tělo uvolnilo a připravilo na lázeň."

Co se stane pak? Host vyjde z pivních lázní a co ho čeká?

"Čeká ho odpočinek."

Vy tam máte postele, které jsou ze slámy. Proč?

"Ze slámy jsou proto, že jsou protialergenní. Lidé se krásně vyspí a hlavně ta sláma nikde netlačí. Je to vynikající dokončení celé procedury, aby si člověk odpočinul. Na jeho těle zůstane takový povlak a je důležité, aby se ještě 12 hodin po té proceduře člověk nemyl, aby se to do kůže dobře vpilo. Postupem času se ten extrakt sám z kůže ošoupe a zbaví těch starých buněk, těch šupinek, které z těla odejdou ven."

Koupel v pivu si tak můžete dopřát, i pokud tomuto nápoji příliš neholdujete. Pivní lázně kromě Tábora najdete také Rožnově pod Radhoštěm, Chodové Plané, Praze, Štramberku, Chebu, Ostravě, Bahenci nebo v Plzni.

10
49.414161700000
14.657792100000
default
49.414161700000
14.657792100000