Zdravotně postižení odvolají veřejný protest

Foto: Evropská komise

Národní rada zdravotně postižených odvolá veřejný protest. Ten byl původně plánovaný na 6. prosince. Důvodem byla vyhláška, která upravovala posuzování zdravotního stavu. Právě posouzení soběstačnosti handicapovaných lidí je určující pro vyplácení příspěvků na péči.

Posudkoví lékaři například zjišťují, jak je člověk mobilní, jak zvládá hygienu, stravování, komunikaci, oblékání, péči o domácnost a další činnosti. Původní návrh vyhlášky by podle zdravotně postižených znamenal, že desetitisíce lidí přijdou o průkazy a ztratí nárok na příspěvek na mobilitu. Dříve lékaři posuzovali 36 úkonů, což bylo celkem 129 činností. Podle nové vyhlášky to mělo nově být jen deset oblastí. Ministerstvo práce a sociálních věcí se s Národní radou zdravotně postižených však dohodlo na kompromisu, uvedl v rozhovoru pro Radio Praha její předseda Václav Krása.

"Náš základní problém a nebo rozpor s ministerstvem práce a sociálních věcí byl v tom, že těch základních deset aktivit bylo velmi obecně popsáno. My jsme se obávali a pořád se ještě obáváme, že hodnocení míry závislosti, čili nároku na příspěvek na péči, bude velmi subjektivní ze strany lékařů. Když tam nejsou jasně daná kritéria, tak v zásadě záleží na individuálním názoru lékaře a klient se těžko může bránit takovému rozhodnutí."

V čem tedy spočívá kompromis?

"Kompromis spočívá v tom, že v příloze k této vyhlášce jsou jednotlivé aktivity popsány a jestliže v původním návrhu bylo jednotlivých činností k těm deseti aktivitám popsáno asi 35, tak dnes jich je 70. My jsme ty jednotlivé aktivity podrobně popsali tak, aby bylo zřejmé, co posudkový lékař musí hodnotit a jak k hodnocení přistupovat. Uvedu příklad. U mobility máme dokonce napsáno přesně, že člověk není mobilní, když neujde i třeba s přerušováním víc jak 200 metrů, není schopen chodit po nerovném povrchu, nezvládá schody a podobně."

V poslední době se v tisku objevila informace o tom, že holčička, která nemá část dolní páteře, přišla o část příspěvků. Budete i toto řešit?

"To není v důsledku nové vyhlášky, to je v důsledku hlouposti posuzujícího orgánu. Ta dívenka nepochybně vše splňovala podle dosud platných předpisů a splňovala by i podle nových předpisů. Já jsem byl na to tehdy velmi rozzloben."

Jak jste spokojeni s plánovaným rozpočtem?

Foto: Evropská komise
"Rozpočet je velmi poddimenzován. Na dotační řízení pro poskytovatele sociálních služeb je určeno zatím jen 6,1 miliard korun. Jednal o tom výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny. My odhadujeme, že tam chybí téměř dvě miliardy korun. Pokud jde o dávky pro osoby se zdravotním postižením, letos na nich bylo vyplaceno 3,2 miliardy korun. V návrhu rozpočtu je 1,9 miliard korun. Já jsem přímo na výboru uvedl konkrétní výpočet těch nároků, které jsou povinné a těch, které jsou fakultativní třeba příspěvku na nákup motorového vozidla nebo kompenzační pomůcku. Tam zbývá pouze 700 miliónů korun, což je zcela nedostatečná částka a já jsem zvědav, jak vlastně toto bude ministerstvo práce a sociálních věcí řešit."

Příspěvky na péči zdravotně postiženým jsou součástí sociální reformy. Dosud se vyplácelo několik dávek. Podle nových zákonů budou dvě a to na mobilitu a na pomůcky. Vláda tak chce systém zjednodušit. Dosud se například poskytovaly jednotlivé příspěvky na zakoupení auta, jeho úpravu a provoz. Podle schváleného pozměňovacího návrhu sociálního výboru bude tato dotace činit až 200 tisíc korun na deset let.