Ministr Koucourek odstoupil kvůli transakcím v době rozvodu

Martin Kocourek, foto: ČTK

Z ministerského křesla odchází šéf resortu průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Premiérovi nabídl svou rezignaci po té, co mu vysvětloval tři roky staré finanční transakce ve výši 16 miliónů se společností Key Investments. Kocourek popřel korupci, peníze prý přesouval kvůli rozvodu.

Martin Kocourek,  foto: ČTK
Martin Kocourek vysvětlil, jak se vzaly milióny korun na účtu jeho matky, přesto ve vládě končí. Zjevně nervózní ministr celou věc nejprve vysvětloval novinářům a později i premiérovi Petru Nečasovi. Tomu také nabídl demisi, kterou předseda vlády přijal s tím, že ministr odejde 14. listopadu, po svém dlouho naplánovaném jednání s ruským vicepremiérem Alexandrem Žukovem.

"Já jsem vzhledem k okolnostem a vzhledem k tomu, že ta věc by byla velmi těžko vysvětlitelná, on udělal objektivně v roce 2008 chybu, tak jsem neměl důvod to jakkoliv odkládat,"

uvedl premiér Petr Nečas. Celou kauzu odstartoval článek v Mladé frontě Dnes. Ta zveřejnila, že matka ministra Kocourka uzavřela smlouvu se společností Key Investments. O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy v hodnotě 16 miliónů. Za tři měsíce dala pokyn k prodeji a další měsíc přišla na účet hotovost. Podle ministra to byly jeho osobní i rodinné prostředky.

"Jednalo se částečně o peníze naší rodiny. Měla v tom peníze moje maminka. Byly v tom peníze, které se týkaly mojí minulosti, mého úrazu a potom tam byly peníze, které se týkaly mých úspor a mého podnikání."

Martin Kocourek,  foto: ČTK
V prohlášení, které poskytl novinářům, ministr vypočetl, že se jednalo o necelé dva miliony jeho matky, půlmilionovou pozůstalost po otci, necelých 3,5 milionu z pojistek a mimosoudní dohody, které se týkaly jeho vážného úrazu s trvalými následky. Zbytek do oněch 16 milionů korun mají být další úspory a peníze z Kocourkovy podnikatelské činnosti. A důvod celé finanční transakce? Rozvod.

"Svěřil jsem je do správy společnosti Key Investments jenom proto, abych je odklonil od případných problémů, které vznikaly v souvislosti s mou složitou rodinnou situací v roce 2008."

Ministr Kocourek prohlásil, že s bývalou manželkou vyrovnán je. Ta však sdělila, že se pro ni jedná o zcela nové informace. V nejbližší době se proto spojí s právníkem a zváží další postup. Podle advokáta Václava Vlka má možná na část peněz nárok. Záleží na tom, zda byly peníze součástí společného jmění manželů, či nikoli.

Rozhodnutí ministra Kocourka odejít z vlády přijala většina jeho stranických i vládních kolegů, jako například šéf poslanců TOP09 a Starostové Petr Gazdík.

"Já si myslím, že to bylo jediné smysluplné řešení. Vysvětlení pana Kocourka rozhodně nebylo věrohodné. A má-li mít tato koalice alespoň malou věrohodnost, pak se takové věci nesmějí stávat."

Demisi přivítala i opoziční ČSSD, jak potvrdil její předseda Bohuslav Sobotka:

"Já myslím, že tato reakce je zcela na místě. Sociální demokracie se domnívá, že pan Kocourek má v tuto chvíli z ostudy kabát, přiznal se vlastně k podvodu v přímém přenosu a jakékoliv váhání bylo úplně zbytečné. Je dobře, že pan ministr Kocourek tu věc posoudil tak, jak ji posoudil a že odešel."

Petr Nečas
Podle premiéra Petra Nečase není ministr Kocourek v podezření z korupce, jeho kroky ale předseda vlády považuje za nešťastné.

"Pan Kocourek v té době nebyl v žádné ústavní pozici. Samozřejmě celá ta věc bude vyšetřena. Já předpokládám, že pan ministr doloží všechny věci i v podobě listinných materiálů a dopadne to pro něho pozitivně. Doplnil mi některé podrobnosti, které třeba nebyl ochoten veřejně říci."

Kocourek sám možnou korupci důrazně popíral. Reagoval tak na spekulace médií o možné souvislosti peněz s jeho působením v dozorčí radě společnosti ČEZ či s loterijním průmyslem. V té době totiž ministr seděl v dozorčí radě ČEZ a společnost Key Investments pro energetickou firmu pracovala.

Martin Kocourek je pro šéfa kabinetu Nečase už třetím ministrem z jeho vlastní strany, který vládu opouští. Není zatím jasné, kdo ministra ve vládě nahradí.