Vondra zrnkem písku v koaličním soukolí

Alexandr Vondra, foto: ČTK

Ministr obrany Alexandr Vondra z ODS nehodlá odstoupit z funkce kvůli údajně předražené zakázky pro firmu Promopro během českého předsednictví Evropské unii. K odchodu ho vyzývají politici z koaličních Věci veřejných a TOP 09 i opozice. K vyhrocení situace došlo ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně.

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Vedení stran vládní koalice, tzv. K9, diskutovalo o této věci ve středu, ale výsledek jednání neoznámilo s tím, že vše bude jasné při schvalování programu čtvrteční mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Právě na ní chtěli svolavatelé z řad sociální demokracie jednat o nehospodárném zacházení s penězi během českého předsednictví unii, za což byl Alexandr Vondra jako tehdejší místopředseda vlády odpovědný. Ten poslancům řekl, že měl celkový přehled, detaily ale neřešil. Omluvil se za to, že se mu dříve nepodařilo svou roli lépe vysvětlit. Někteří poslanci koaliční strany TOP 09 však na znamení nesouhlasu s tímto vysvětlením opustili během Vondrova projevu jednací sál sněmovny. Místopředseda TOP 09, ministr financí Miroslav Kalousek poté prohlásil:

"My jsme včera věnovali poměrně dlouhý čas společnému koaličnímu postupu a jsme rádi, že se podařilo, že koalice hlasovala jako celek. Pravda je, že úvodní vystoupení pana ministra Vondry nám vyrazilo dech; bylo zcela v rozporu se vším, co jsme si včera říkali. Má-li pan ministr Vondra jen trochu cti v těle, pak bude rezignovat ještě dnes. Pokud tu čest nenalezne, budeme spoléhat na čest pana premiéra."

Premiér Petr Nečas z bruselského summitu Evropské unie vzkázal, že je připraven s koaličními partnery jednat. Zároveň prohlásil, že ministr Kalousek není v pozici, kdy by měl navrhovat demisi člena vlády:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Já musím říci, že v prvé řadě bych všem doporučoval, aby zklidnili emoce. Jsem rád, že koalice dodržela principy koaliční spolupráce, to znamená, že se nehlasuje pro návrhy schůze navržené opozicí. Jsem samozřejmě připraven s koaličními partnery jednat, ale na druhé straně si nemyslím, že ten nebo onen ministr, například pan ministr financí, je v situaci, aby mohl navrhovat demisi jiného ministra."

Premiér Nečas odmítl odpovědět na otázku, zda se chystá ministra Vondru odvolat. Ten však trvá na tom, že svůj závazek vůči koaličním partnerům splnil, postoj Top 09 a Věcí veřejných ho prý zklamal a odstoupit z ministerské funkce nehodlá:

"Mě mrzí, proč mé vystoupení ve sněmovně vyvolalo takovouto reakci. Já jsem se přihlásil k politické zodpovědnosti a nevyhýbám se jí. Já jsem jasně řekl, jaké bylo pozadí, a koneckonců i to, co žádali koaliční partneři, tedy souvislosti českého předsednictví. A také jsem se jasně omluvil za určitý způsob komunikace na začátku této kauzy."

Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Ustojí vládní koalice současné tahanice kolem ministra Vondry? S touto otázkou jsem se obrátil na politologa Bohumila Doležala:

"Problém je v tom, že ODS si nemůže nechat takovéto jednání líbit, aniž by tím ztratila veškerou věrohodnost, a aniž by tím Petr Nečas sám pod sebou podřízl větev, protože by se už vlastně zbavil druhého místopředsedy strany. ODS je v takové situaci, že pokud vyhoví tlaku na to, aby Alexandra Vondru nutila k rezignaci, tak projeví známky slabosti, a pokud to neudělá, tak se stane terčem dalšího tlaku a bude záležet na tom, co udělá koaliční protistrana. Situace je skoro bezvýchodná. Já nevím, k čemu by bylo TOP 09 a Věcem veřejným dobré, kdyby se jim podařilo ODS zničit. To nechápu."

Co je podle vás příčinou neustálých pokusů všech stran vládní koalice o sebedestrukci?

"Možná to nějak souvisí s tím, že najednou nejsou pod tak strašným tlakem, pod kterým byla vládní koalice za premiéra Mirka Topolánka, a projevuje se tam jakási expanze sociální demokracie, která není v situaci, kdy by sama vyvíjela nějaké překotné aktivity. Vlastně jenom přihlíží tomu, co se ve vládní koalici děje."

V případě, že premiér Nečas neodvolá ministra Vondru, chce sociální demokracie prosazovat usnesení Poslanecké sněmovny, které mu to doporučí.