Čeká vybavení autolékárniček opět změna?

Před koncem loňského roku si čeští řidiči hromadně pořizovali autolékárničky s obměněným vybavením. Po pár týdnech jejich užívání to ale vypadá, že by v obsahu lékárniček mohlo opět dojít ke změnám.

Do lékárniček od začátku roku 2011 přibyla izotermická fólie proti podchlazení, jiné nůžky, leták s návodem na pomoc zraněným a také resuscitační maska. A právě masku kritizují někteří z odborníků, nesouhlasí s ní např. středočeští záchranáři a nejsou sami. Marek Uhlíř z České resuscitační rady tvrdí, že laik masku na dýchání z úst do úst použije jen těžko:

"Ta resuscitační maska je nástroj, který používají anesteziologové, anesteziologické sestry, záchranáři, kteří jsou v tom trénovaní, školení, mají v tom každodenní praxi. Její použití není vůbec jednoduché. Od laika není rozumné očekávat, že by byl schopný bez toho předcházejícího tréninku tu masku použít."

Záchranář Marek Hylebrand, doplnil, že dýchání z úst do úst není při první pomoci to nejdůležitější:

"Co se týká těch masek, které tam jsou, tak je to krok zpátky, protože my se snažíme ve všech školeních laikům zdůraznit, že je potřeba co nejdříve začít masírovat srdce a nezabývat se dýcháním. Tímto způsobem se nám to vrací zpátky, kdy laik zase bude studovat a bude se mu to komplikovat."

O lékárničkách a jejich novém vybavení jednali v úterý také zástupci ministerstva zdravotnictví, dopravy a zdravotnických expertů. Ministr dopravy Vít Bárta v České televizi řekl:

"Najednou říct: ´Promiňte, zase to budeme měnit,´ by bylo mnohem více nefér než nechat ten proces doběhnout bez ohledu na to, že je v něm určitá pachuť."

Kritika se snesla nejen na resuscitační masku, ale i na leták, který má informovat o tom, jak poskytnout první pomoc. Podle expertů by ale měl být pravidelně revidován podle nových poznatků. To je ale technicky obtížné.

"V tom případě bychom navrhli, aby byl vyřazen také, protože kupříkladu vybavení autolékárničky je stejné už, tuším, 15 let a představa, že bychom nebyli schopni 15 let ovlivnit, co vozí řidiči v autě je trochu nepřijatelná," uvedl Marek Uhlíř.

Ministerstvo zdravotnictví se k lékárničkám hodlá vyjádřit do tří týdnů, jednat o nich chce ještě s resortem dopravy.