Do Česka se vrátí Lockheed Electra - osobní letadlo Jana Antonína Bati

Foto: ČTK

Osobní letadlo Lockheed Electra zlínského podnikatele Jana Antonína Bati se stane novým přírůstkem expozice historických letadel na letišti v Točné na okraji Prahy. Unikátní stroj s neobyčejnými osudy je jediný létající exemplář tohoto typu na světě. Ze Spojených států, kde se právě opravuje, přiletí do Česka příští rok.

Lockheed Electra,  foto: ČTK
V českých muzeích ani v soukromých sbírkách není letadlo takové historické hodnoty. Letoun Lockheed Electra byl v roce 1937 vyroben pro slavnou americkou pilotku Amelii Earhartovou, první ženu, která přeletěla Atlantský oceán. Nakonec ho však zakoupil obuvnický magnát Jan Antonín Baťa. A nyní se stroj, který od amerického sběratele a milionáře koupil soukromý investor dostane do Česka. Ministr kultury Jiří Besser tvrdí, že by se letoun mohl stát kulturní památkou České republiky. Dodal také, že vláda chce víc podporovat mecenášství. Na nákup památek totiž stát teď nemá peníze.

"Každý návrat kulturní památky do České republiky nebo té, která má vztah k České republice, je významný. Bohužel současná situace státních financí nedovoluje, aby stát tyto nákupy realizoval, proto jsem velice rád, že se nacházejí soukromí investoři."

Pořízení a rekonstrukce letounu je v řádu desítek milionů korun. A jeho historická hodnota je nevyčíslitelná, uvedl pro Novinky.cz Milan Mikulecký z letiště Točná.

"Letadlo se zúčastnilo Baťovy cesty kolem světa, kterou jako první Čech letecky podnikl. Je to jediné čs. letadlo, které se zachránilo před nacistickou okupací. Jinak všechna ostatní letadla padla do rukou Němců. Aktivně bojovalo v průběhu druhé světové války jako jedno z mála tohoto typu. Na palubě tohoto letounu létali nejvýznamnější piloti čs. letectva v bojích druhé světové války."

Baťa letoun prodal Kanadskému královskému letectvu. Jako jediná Electra byla ozbrojená. Stroj například v kanadských pobřežních vodách pátral po německých ponorkách. I jeho poválečná historie byla nesmírně zajímavá. Letoun měl celkem jedenáct vlastníků. Krátce ho měla hollywodská dětská filmová hvězda Margaret O'Brienová. Dokonce ho k přepravě marihuany využívali i mexičtí pašeráci. Nakonec ho zabavila americká protidrogová agentura a od ní stroj koupil americký sběratel.

"Posledním majitelem byl Doc Almand, což je texaský milionář, sběratel historických letadel. A protože je to milionář, tak bylo velice obtížné přesvědčit ho, aby klenot ze své sbírky vůbec prodal. Jednání jenom s ním trvalo více než 4 roky."

Jak dodal Milan Mikulecký, nakonec českým zájemcům pomohl bývalý republikánský prezidentský kandidát John McCain. A jak se k němu dostali? Jeho poradce pro Evropu v předvolební kampani byl totiž Čech. Almand nakonec vyšel vstříc a letadlo prodal. Ještě zavzpomínal, že nad Československem létal.

Na celém světě se zachovalo pouze 6 kusů těchto letounů a tento jediný ještě létá. Na Lockheed Electru se už připravují tři posádky z českých pilotů a kdo ví, třeba se pokusí zopakovat i Baťovu cestu kolem světa.