Vnitro bude šetřit na provozu, investicích i platech

Radek John, foto: ČTK

Ministerstvo vnitra bude příští rok šetřit na provozu, investicích i na platech. Policisté zruší zahraniční mise, nebude se investovat do staveb. Vnitro chce také změnit zákon, který by zrušil placení odposlechů operátorům. Opozice plány kritizuje, odbory mluví o demonstraci.

Radek John,  foto: ČTK
Ministerstvo vnitra má příští rok ušetřit 8 miliard 300 milionů korun. Nebude se nakupovat nová technika, zastaví se investice. Ministr vnitra Radek John popsal, co budou opatření v praxi znamenat.

"Zrušení stavby budovy krajského ředitelství v Liberci. Nemůžeme si to dovolit. Čili velký škrt - 431 milionů. Druhý škrt - a ten se mi zdá úplně nejlogičtější - policie, která chrání občany a nasazuje na to odposlechy, musí operátorům platit peníze. Loni tak policie ztratila 180 milionů korun. Budeme žádat změnu zákona, abychom docílili tohoto škrtu."

Policisty a hasiče také čeká snížení platů o deset procent. Dobře pracující policisté by však podle Johna měli mít v dalších letech více peněz než mají dnes. Na pohyblivou částku jejich platů plánuje použít peníze určené pro policisty, kteří ze sboru odejdou. Příští rok by jich podle předběžných odhadů mělo být zhruba 1500.

Milan Štěpánek
"Nicméně znovu opakuji, kdo s námi zůstane, dostane se časem na stejné peníze, protože bude méně lidí, bude efektivnější a lépe placený sbor."

Ministr John dodal, že Česko má z celé Evropy největší počet policistů na počet obyvatel. Kritizoval také náborové kampaně, do kterých se vrážely miliony.

Ministrův projev si přišel poslechnout i předseda policejních odborů Milan Štěpánek. Odcházel viditelně rozladěný. Novinářům řekl, že slyšel jen obecná konstatování. Domnívá se, že vnitro nemá žádnou jasnou koncepci úspor ani představu o tom, jaké budou mít na policii dopad.

"Musí se vycházet z rozborů, které budou dlouhodobé a ne během několika málo dnů. Pokud bylo řečeno, že se budou sestěhovávat oddělení, pak si mohu myslet, že budou zrušena některá menší oddělení a už se mi dostala informace, že se tak děje. Více oddělení se sloučí do jednoho, které bude mít větší rajón a pokud nebudou peníze na benzín, jak tam budou ti 'poldové' jezdit?"

Podle Milana Štěpánka se v souvislosti se škrty zvýšila hrozba demonstrace policistů.

Radek John  (vlevo) a policejní prezident Oldřich Martinů,  foto: ČTK
"Myslím, že jsme blíže tomu, k čemu nás lidé vyzývají, abychom uspořádali nějaký veřejný protest ať už sami nebo s celou státní správou, pro kterou rovněž byl vytvořen experiment v podobě nových platových tabulek."

Johnův plán škrtů se nelíbí ani opozici. Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že krácení peněz na platy, vybavení a modernizaci techniky výrazně omezí akceschopnost policistů i hasičů. Dodal ale, že sociální demokracie je ochotna podpořit návrh na neplacení poplatků za policejní odposlechy mobilním operátorům.

Pro příští rok musí vnitro vystačit se zhruba 50 miliardami korun. 70 procent z této částky však tvoří povinné výdaje, na které nelze sáhnout. Ministr John také slíbil, že nebude propouštět policisty ani hasiče.