Platy jen za odvedenou práci

0:00
/
0:00

Nepřiměřené platy manažerů státních podniků jsou už delší dobu trnem v oku mnoha lidem, nejen konkurenci ze soukromého sektoru. Výsledky hospodaření těchto podniků totiž neměly vliv na výši odměn jejich šéfů. Vláda premiéra Jana Fischera se rozhodla tento nepřípustný stav radikálně změnit.

Schválila nové zásady odměňování manažerů státních firem. Cílem těchto zásad je zabránit nepřiměřenému odměňování vedoucích zaměstnanců a členů orgánů obchodních společností s majetkovou účastí státu nad 33 procent, státních podniků či jiných státních organizací zřízených zákonem nebo ministerstvem. Podle nově stanovených zásad bude například výše odchodného šéfů firem maximálně šestinásobkem průměrného měsíčního výdělku. Zároveň by odměny měly být vázány na výkony a výsledky podniků, informoval po jednání vlády ministr financí Eduard Janota:

Eduard Janota,  foto: ČTK
"Je cílem také zvýšit transparentnost odměňování, zajistit kontrolu nejen ministerstev, ale i vlády nad tímto odměňováním, informovat vládu a v podstatě stanovit určitou strukturu odměňování."

Jak to bude vypadat v praxi? Podle rozhodnutí vlády by nejen mzdy, ale i bonusy a odměny měly víc souviset s finanční situací firmy a jejími výsledky. Změna způsobu odměňování se týká zhruba tří desítek firem, například Českých aerolinií, Českých drah, Letiště Praha nebo Českých energetických závodů. Podle ministra Janoty by se měly změnit i částky, které šéfové dostávají na odchodnou:

"Struktura těch příjmů prostě bude mít takovou podobu, že maximálně 50 procent bude plat měsíční, maximálně 20 procent bude odměna, která bude stanovena na základě výkonových parametrů ročních, a řádově 30 procent budou obsahovat určité střednědobé úkoly, střednědobá kritéria, která, pakliže budou naplněna v období tří až pěti let, tak teprve poté bude ta část odměny fakticky, fyzicky vyplacena."

Vládní návrh stanovuje určitý postup, jakým způsobem by ministerstva měla ovlivňovat mzdovou politiku státních či polostátních společností, řekl vrchní ředitel ministerstva financí Tomáš Uvíra:

Foto: archiv Radia Praha
"Co se týká výše, tak tyto zásady hovoří o tom, by si ministerstva měla provést audit této výše u externího, nezávislého subjektu, který by ministerstvu měl říct, kolik je obvyklá mzda na dané pozici, jak v Evropě, tak v České republice. Tato částka by byla určitou referenční hodnotou, kterou při stanovení mzdy by neměl pan ministr překročit."

Jednotliví ministři budou muset informovat každoročně vládu o dosažených výsledcích společností, podniků či jiných státních organizací, na které se tyto zásady budou vztahovat, a o vyplácených odměnách. Nové zásady odměňování budou znamenat pro šéfy firem zřejmě změnu manažerských smluv. "Manažer se tomu buď přizpůsobí, nebo odejde,"řekl už dříve ministr Janota. Nyní však nepředpokládá, že by některý z manažerů nové podmínky nepřijal. Podle představ resortu financí by měla jednotlivá ministerstva projednat změnu smluv se šéfy firem do červnových valných hromad. Souběžně s touto akcí probíhá v osmi státních firmách audit dozorčích rad.