Schody na poutní vrch Homol jsou postaveny podle růžence

Poutní místo Homol, foto: Zp, CC BY-SA 3.0 Unported

Víte, kde jsou schody, co vedou do nebe? Leží blízko obce Přestavlky a pokud vám toto jméno příliš neřekne, nabídnu ještě upřesnění - nedaleko je město Kostelec nad Orlicí. Schody ve skutečnosti nevedou do nebe, ale k poutnímu kostelu Panny Marie Bolestné na vrch Homol, který je dominantou kraje. A schody to jsou velice zvláštní.

Kdy se Homol stala poutním místem, není příliš známo. Kroniky však zmiňují datum 12. květen 1662, kdy tu nechala hraběnka Terezie Eleonora, vdova po španělském generálovi Ugarte postavit kostel. Jeho průčelí je netypicky otočené k severu a na vrch Homol vede unikátní kamenné schodiště. Mnoho lidí svádí říkat místu Homole místo Homol, ale z omylu mě vyvedl starosta Karel Urbanec.

Poutní místo Homol,  foto: Zp,  CC BY-SA 3.0 Unported
"Vím, že někdo říká Homole, někdo Homol, ale tady v kraji je psaný Homol. Ono to svádí, protože kopec vypadá kulatě jako homole, ale je to Homol."

Hraběnka Ugarte, která kostel nechala postavit, měla své sídlo na panství v nedaleké Borovnici. Kostel i schodiště nechala postavit právě pro poutníky ze širokého okolí. Schodiště tak bylo jediným přístupem na kopec.

"Nejsou to jen pouhé schody na zdolání kopce, ale mají 153 stupňů a jsou postaveny podle růžence. 153 zdrávasů a 16 odpočívadel - 16 otčenášů. Takže ten poutník když přišel z dalekého okolí a stoupal po schodech, mohl odříkávat modlitby."

Hraběnka prý nechala na vrcholu kopce postavit také školu, první svého druhu v celém okolí. Jak uvádí kniha Kuriozity po Česku, na schodišti byla zajímavá sochařská výzdoba z dílny litomyšlských Hendrichů, ale většina se nedochovala. K místu se vztahuje i jedna legenda. Původně měl prý kostel stát na vrchu zvaném Chlum. Bůh ale poručil andělům, aby základy stavby přestěhovali na nedalekou Homol. Legendu připomínala i původní barokní výzdoba schodiště. Byli tu malí andílci s krumpáči a lopatami.

Poutní místo Homol,  foto: Zp,  CC BY-SA 3.0 Unported
Každé poutní místo má svoji atmosféru. Jak působí Homol na starostu Karla Urbance?

"Já to neumím posoudit, protože sám nejsem věřící člověk. Přesto mám Homol velmi rád, rád tam chodím. Znám několik desítek vážně nemocných lidí, kteří sem chodí odpočívat. Právě proto, že Homol je nádherně zasazená do přírody a z její balustrády je vidět široko do kraje, tak si myslím, že spoustě lidí jenom vlastní pobyt na Homoli dodává vnitřní energii a sílu."

Jaký je stav poutního místa dnes?

"Kostel potřebuje opravi poměrně značnou část pláště budovy, střechu. Opravy probíhají postupně. Homol má jednu velkou smůlu, že není součástí samostatné farnosti."

Opravy většinou naráží na nedostatek peněz a postupují pomalu. Dokonce se uvažuje o vyhlášení sbírky, která by pomohla této zajímavé památce.