Sazku sledovala Bezpečnostní informační služba

Bývalý premiér Mirek Topolánek a jeho ministr školství Ondřej Liška připravovali podle serveru Aktuálně.cz razantní akci proti vedení společnosti Sazka. Zadali prověření firmy u Bezpečnostní informační služby (BIS). Na základě jejich zpráv dospěli k závěru, že některé aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost státu. Sazka spojování s nezákonnými aktivitami odmítla.

Topolánka s Liškou podle Aktuálně.cz znepokojilo zejména varování tajné služby, že představitelé Sazky jsou dlouhodobě propojeni s klíčovými úředníky státní správy, kteří mohou ze své pozice ovlivnit chod firmy. Podle zpráv BIS prý šlo zejména o úředníky ministerstva financí, ale také o policisty nebo politiky. V kauze údajně nehrála roli jen otázka bezpečnosti - Topolánek s Liškou se prý snažili zjistit, proč chybí peníze v českém sportu a nakolik za to může management Sazky.

"Měl jsem k dispozici informace o tom, že právě nedostatek prostředků plynoucích do sportu je mimo jiné způsoben situací ve společnosti Sazka,"

Mirek Topolánek
uvedl v České televizi bývalý ministr školství Ondřej Liška. Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund však obvinění odmítá:

"Na český sport a tělovýchovu odvádíme 90 procent zisku, který vyprodukujeme."

Sazka je největší česká loterijní společnost. Ze zákona musí ze zisku podporovat sport a tělovýchovu. V roce 2004 však hospodaření Sazky negativně ovlivnila výstavba haly v pražských Vysočanech, firma tak musí splácet mnohamiliardové náklady.

Mluvčí kontrarozvědky Jan Šubert nechtěl informace zveřejněné serverem Aktuálně.cz potvrdit.

"Zpravodajská služba ze samé podstaty své role nemůže veřejně říkat, jakými případy se zabývá, jaké úkoly od svých adresátů, třeba od vlády dostává a naopak jaké výstupní informace předává. To vše je v režimu utajení. Nicméně mohu ujistit, že pokud je někde ohrožena bezpečnost státu, rozhodně nejsme nečinní."

BIS se zhruba před rokem pokusila zverbovat jednoho ze zaměstnanců Sazky, aby jí vynášel informace z dění v této loterijní společnosti. Pokus o získání agenta ale nevyšel. Zaměstnanec aktivitu tajné služby okamžitě oznámil šéfovi sázkové společnosti Aleši Hušákovi.

Sazku opakovaně kritizuje v médiích bývalý premiér Mirek Topolánek. Minulý týden prohlásil, že Sazka výstavbou haly vyčerpává potenciál, který má být orientován na sport. Podotkl, že si firma nepřeje, aby znovu sestavoval vládu, protože by chtěl změnit loterijní zákon a nevylučuje ani odebrání licence Sazce.

"Když jsem přišel do vlády, tak Sazka byla standardně monitorována už před tím. Chybou mých předchůdců u podobných aktivit je ten problém, že oni ty svodky házeli do koše."

Celou kauzu provázejí i spekulace, že za střetem Mirka Topolánka a Aleše Hušáka je údajně zákulisní boj o kontrolu nad největší českou loterijní společností Sazka. Podle předsedy sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby poslance Jeronýma Tejce má celá věc dvě možná vysvětlení.

"Buď Bezpečnostní informační služba v rámci svých kompetencí zjistila závažné ohrožení ekonomických zájmů a bezpečnosti ČR, pak informovala premiéra a ministra školství, to by bylo v pořádku. Pak je tady druhá varianta, která by znamenala porušení zákona a to, že by tehdejší premiér úkoloval Bezpečnostní informační službu, aniž by o tom věděla vláda a v tom případě by porušil zákon."

Tejc chce na příští týden svolat zasedání Komise pro kontrolu BIS - na ní by měl přijít i ředitel rozvědky Jiří Lang, aby celý případ vysvětlil.