Šéf britských konzervativců žádá Klause o pozdržení podpisu 'lisabonu'

Václav Klaus, foto: ČTK

Kolem lisabonské smlouvy je opět živo. S napětím se čeká na irské referendum, k podpisu smlouvy se chystá německý prezident. Šéf britských konzervativců údajně zaslal dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi, v němž ho ujišťuje, že když pozdrží podpis lisabonské smlouvy o reformě Evropské unie, konzervativci vypíší po svém očekávaném volebním vítězství o smlouvě referendum.

Václav Klaus,  foto: ČTK
O Lisabonské smlouvě zatím není rozhodnuto ve 4 zemích sedmadvacítky. Irové jako jediní lisabonský dokument odmítli v loňském referendu. Na začátku října ale budou hlasovat znovu. Ratifikační listiny by měl v pátek podepsat německý prezident, Poláci počkají na irské referendum. Český prezident čeká na případné vyjádření Ústavního soudu, na který se chce obrátit skupina senátorů za ODS.

Na Václava Klause se teď obrátil šéf britských konzervativců David Cameron. V dopise ho ujišťuje, že když pozdrží podpis lisabonské smlouvy, konzervativci vypíší po svém očekávaném volebním vítězství o smlouvě referendum. S odvoláním na zdroje v Konzervativní straně to na svých webových stránkách uvedl list Daily Mail. Podle něj to je poslední pokus, jak pohřbít kontroverzní smlouvu reformující instituce Evropské unie. Může žádost uškodit českému prezidentovi, to je otázka pro politologa Jiřího Pehe.

"Já si myslím, že Václavu Klausovi tato žádost neprospěje, protože až do této chvíle mohl svoje motivy pro odkládání podpisu lisabonské smlouvy schovávat za nejrůznější důvody. Jako například čekání na podání skupiny senátorů za ODS k Ústavnímu soudu ohledně toho, zda je lisabonská smlouva ve shodě s českou Ústavou a podobně. Teď si myslím, že všem bude jasné, že zdržuje svůj podpis přinejmenším částečně i kvůli tomu, co od něj žádá předseda britských konzervativců."

Zdroj: Evropská komise
V současné době už rozhodl i německý ústavní soud, že smlouva není v rozporu se zákonem. Dá se očekávat, že i rozhodnutí českého soudu bude podobné?

"Český Ústavní soud už o podstatných částech lisabonské smlouvy, o jejich souladu s českou Ústavou, rozhodl v roce 2008 a to poměrem 15:0. Neshledal tam žádné problémy. Musel by naprosto odporovat sám sobě."

Referendum o lisabonské smlouvě teď čeká Iry. Prezident Václav Klaus věří, že smlouvu odmítnou. Co by to znamenalo, o tom více politolog Jiří Pehe.

"Pokud Irové řeknou NE, tak si myslím, že to je konec Lisabonské smlouvy, protože nikdo by po nich už nežádal třetí referendum. Nicméně v takovém případě se musí Irsko připravit na určité dopady svého rozhodnutí. Myslím, že to nejmenší, co by následovalo, by byl zřejmě pokus odebrat Irsku komisaře. Ale myslím si, že by se rozjel projekt, který zmínil francouzský prezident a to je vytvoření dvoukolejné Evropy a odsunutí těch zemí, které nemají zájem na plné integraci, na nějakou vedlejší kolej. Pokud by Irové schválili Lisabonskou smlouvu, tak se ocitne ve velmi nepříjemné situaci právě Česká republika, která zůstane v této situaci poslední zemí, v níž nebude ratifikace dokončena a na českého prezidenta bude vyvíjen enormní tlak."