V Česku se chystá ojedinělý festival čajového umění

V Česku se chystá ojedinělý festival čajového umění - Čajomír fest. Na přehlídku čajových profesionálů se mohou návštěvníci vydat poslední srpnovou sobotu. Nejen, že ochutnají nepřeberné množství čaje, ale také si mohou vyzkoušet i něco z čajového obřadu.

Jak jinak začít povídání o čajovém festivalu, než posezením nad šálkem lahodného zeleného čaje. Ten připravila jedna z organizátorek festivalu Květa Bílková a to na zvláštním podnose, kterému se říká čajové moře.

"Čajové moře je prostor, na kterém si můžeme připravovat čaj. Můžeme na něm přelévat a rozlévat vodu a vůbec nám nemusí vadit, že voda se někdy vylije vedle, protože čajové moře je vyrobené ze dřeva a má odtokový systém. Tento čaj se jmenuje Tao Tea a je to čínský zelený čaj, ideální na popíjení do těchto horkých letních dnů, stahuje horkost z těla. Správnou teplotu vody na zelený čaj, když ho zalijete, poznáte podle toho, že půl lístků zůstane u hladiny a půl lístků u dna."

Inspirací pro čajový festival byla návštěva v Jižní Koreji, kde se Květa Bílková s kolegou Jaromírem Horákem zúčastnili Mezinárodní čajové konference, kterou pořádala World Tea Union. Oba byli jako vůbec první Evropané přijati do této prestižní organizace.

"Součástí konference byl i Gaya Tea Culture Festival. Jednalo se o přehlídku všech korejských čajových škol. Rozhodli jsme se, že bychom něco v podobném duchu uspořádali i v Čechách. Diváci se mohou těšit na různé druhy přípravy čaje. Festivalu se budou účastnit čajoví profesionálové z Česka a Slovenska, potom nadšenci v přípravě čaje a ze všech těchto hostitelů návštěvníci vyberou toho nejlepšího."

Bude také ochutnávka čajů?

"Určitě. Celý festival bude o tom, že kdokoliv přijde, tak se bude moci volně pohybovat mezi jednotlivými hostiteli, bude si k nim moci přisednout, obdivovat jejich čajové umění, jejich dekorace a jejich připravený čaj."

Na výstavě bude také možnost vyzkoušet si řemesla, která se pojí k přípravě čajového obřadu?

"Budou tam připravené dílny, které se týkají programu tea art terapie. Během každého předmětu se účastník kursů naučí připravovat si různé věci, které potom užije k čajovému obřadu. Naučí se aranžovat květiny, nesmí chybět základy keramiky, aby si mohli vyrobit vlastní misku, práce s látkami a ještě tam bude i forma muzikoterapie a samozřejmě všechno bude završovat kurs čajové přípravy, kde klienty naučíme jak si správně připravit čaj."

Kde festival bude?

"Bude se konat v krásném areálu Starého purkrabství na Vyšehradě. To je magické místo. Takže v parku, na trávě, pod stromy s krásným výhledem na Prahu."

Jak dodala Květa Bílková, součástí ojedinělé přehlídky čajového umění budou i přehlídky umělců inspirovaných čajovou kulturou - vystoupí tu hudebníci na orientální nástroje, své umění předvedou herci, malíři, i mistři bojového umění. Budou se volně pohybovat mezi čajovými stánky a diváky a doladí tak originální atmosféru.