Volební šance TOP 09

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Novým politickým subjektem, který se bude v říjnových předčasných parlamentních volbách ucházet o přízeň voličů, je strana TOP 09, jejíž zrod inicioval bývalý lidovec Miroslav Kalousek. Mohla by v Poslanecké sněmovně nahradit Stranu zelených, která propadla v červnových eurovolbách a stále se potácí pod hranicí volitelnosti? S touto otázkou jsem se obrátil na politologa Petra Justa.

Zleva: Petr Gazdík,  Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg,  foto: ČTK
"Ukazuje se v celých polistopadových českých dějinách, že v pravé části politického spektra je prostor pro menší politické strany, aby se dostaly do Poslanecké sněmovny, aby zaujímaly roli takového toho přívěsku k velké politické straně, která se tam od začátku devadesátých let vyskytuje, tedy k ODS. A teď se zdá, že tuto roli, alespoň podle preferencí, by mohla hrát nová strana TOP 09, které se zatím v průzkumech daří dostávat do pětice stran s potenciálem překročit pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Samozřejmě jsou to první čísla, jsou to čísla, která stále musíme vnímat velmi opatrně, nicméně pro další strategie lídrů je to důležitý odrazový můstek pro další kampaň a pro další směřování tohoto subjektu."

Mnohé nové strany skončily v propadlišti dějin mimo jiné pro značný nedostatek osobností. Strana TOP 09 si za svého lídra zvolila exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Je to podle Vás dobrá volba, když zvážíme, že mu záda kryje Miroslav Kalousek, jehož někteří škodolibci zvou knížecím kardinálem Richelieu?

"Možná nejprve k těm příčinám neúspěchů malých pravicových politických stran v minulosti. Ono to často bylo nejenom na absenci lídrů, ale také na větší míře soutěživosti uvnitř toho daného subjektu. Možná tam bylo až příliš mnoho lídrů na malou stranu, až příliš mnoho lidí chtělo být tím prvním mezi všemi ostatními rovnými. A tyto vnitřní boje pak vedly k tomu, že se ta strana potácela ve vnitrostranických neshodách, ve vnitrostranických sporech, pro veřejnost se stala nedůvěryhodnou, a proto vypadla posléze z politiky. V případě TOP 09 vidíme, že se tam také dostává celá řada velmi výrazných osobností, nejen ty dvě klíčové postavy. Je jasné, že oba mohou být napadnuti za některé své postoje v minulosti: Karel Schwarzenberg za blízkost ke Straně zelených, a teď je mu to do jisté míry vyčítáno, ten odklon k TOP 09, Miroslav Kalousek musí neustále reagovat na připomínání jeho minulosti na ministerstvu obrany. Nicméně oba jsou osobnosti, které se výrazně zapisují do politického dění, a v té poslední veřejné roli, to znamená v rolích ministrů zahraničí a financí, byli viditelní spíše z toho pozitivního hlediska."

Achillovou patou nových stran také bývá malé zastoupení v jednotlivých regionech země. Souhlasíte s často opakovaným názorem, že to TOP 09 vyřešila spoluprací se stranou Starostové a nezávislí?

"Ano, každá nová politická strana si musí v první řadě vybudovat regionální struktury a zázemí, které by pokud možno pokrývalo celou oblast, kterou chce ta strana pokrýt i svými kandidátními listinami a lídry. Je jasné, že TOP 09 by v tomto byla bez starostů daleko slabší, a skutečně partnerství s hnutím Starostové a nezávislí byli velmi pragmatickým a potřebným řešením."

TOP 09 zřejmě nebude stranou pro, jak se říká, dolních deset milionů obyvatel Česka. Už třeba i proto, že je Miroslav Kalousek onehda označil za lidi toliko s první signální soustavou. O jaké voličstvo se tedy TOP 09 podle Vás bude ucházet?

"TOP 09 se už snažila identifikovat programově a ideologicky, zařadila se do pravé části politického spektra, řekněme do toho konzervativně-liberálního proudu, a pokusí se oslovit voliče mimo jiné i venkovské, protože venkovský volič je do jisté míry konzervativní. Tím by ubrala lidovcům, kteří se snaží na venkově trošku víc prosadit než ve větších městech. Nicméně díky přítomnosti těch významných osobností v čele kandidátek, kteří jsou spojení spíše s tou už vyšší politikou, si myslím, že tato strana bude mít potenciál oslovit i městského voliče. Teď půjde o to, kolik z těch jednotlivých vrstev městského i venkovského voličstva se jim podaří získat na svoji stranu. Je jasné, že někomu uberou. Městské voliče mohou nejvíce ubírat občanským demokratům, ty venkovské zase lidovcům. Je otázka, jestli se jim podaří svým působením přitáhnout k volbám někoho nového, nějaké nové voliče, aby měli určitou přidanou hodnotu pro systém jako celek. To znamená, že nejen vstoupí a někomu uberou, ale že také ještě někoho dalšího přidají. Otázka je, jak tato strana zaboduje u mladých lidí. Průzkumy zatím nebyly dělány z takového hlediska, abychom viděli, jestli třeba mezi prvovoliči nebo mezi mladými voliči má tato strana větší nebo menší podporu, nebo jak je na tom v tomto ohledu ve srovnání s ostatními stranami. No a pokud jde o nějaké ideologické vymezení, tak, jak už jsem říkal, ta strana se definovala jako konzervativně-liberální, a navíc i ten název Tradice - Odpovědnost - Prosperita se snaží skloubit konzervativní část, tu tradici, ale zdůrazňují velmi to 'O' - odpovědnost, což je právě ta teze Miroslava Kalouska, že chce být odpovědným hospodářem. A na té by asi mohli nejvíce profitovat, pokud se jim podaří to 'O' zvýraznit ve svém názvu a vůbec ve filozofii svého počínání a programu, že se snaží být odpovědni vůči budoucím generacím. To by jim mohlo přivést zejména mladé voliče a prvovoliče."