Celonárodní kampaň Kniha mého srdce má představit nejoblíbenější knihu českých čtenářů

Slavnostním večerem odstartovala v sobotu v České televizi anketa Kniha mého srdce. Diváci, ale především čtenáři, v ní během příštího půl roku vyberou beletristické dílo, které je v životě nejvíce ovlivnilo nebo se jim nejvíce líbilo. Vedle České televize jako hlavního organizátora se do ankety zapojují i knihovny, školy a také Český rozhlas. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

"Dávno, dávno již tomu, co jsem posledně se dívala do té milé, mírné tváře. Co jsem zulíbala to bledé líce plné vrásků... - Švejk, když mu přinesli vyrozumění, že se má za týden dostavit na Střelecký ostrov k lékařské prohlídce, ležel právě v posteli... - Ovšem nikdo z nich by nebyl ukončil onen výstup podobným způsobem jako Saturnin. Když se totiž ona dáma vynořila po pás z vody a upřela na pachatele pohled naprosto nechápavý, uklonil se Saturnin prkenně a prohlásil, že je prostřeno."

Bude to Babička Boženy Němcové, Haškův Švejk, nebo Saturnin Zdeňka Jirotky? Nebo Harry Potter či Betty MacDonaldová? Každý z těchto titulů se může letos v září stát vítězem celonárodní ankety o nejoblíbenější knihu českých čtenářů Kniha mého srdce. Nejsou to plané odhady, tato díla se vyšplhala na nejvyšší příčky v podobné akci Moje kniha, kterou v r. 2003 uspořádali knihovníci a do které své hlasy poslalo 90 tisíc čtenářů. A knihovníci se podle Zlaty Houškové ze Svazu knihovníků a informačních pracovníků zapojí i letos:

"Knihoven máme pořád kolem šesti tisíc, ale k té soutěži se jich přihlásilo přes osm set. A jsou to všechny knihovny ve větších městech i řada knihoven v malých obcích."

Právě v knihovnách mohou čtenáři odevzdávat anketní lístky pro svou nejoblíbenější knihu. Jako první už hlasovaly děti během Noci s Andersenem z 3. na 4. dubna. Lidé však mohou odevzdávat svůj hlas i na internetové stránce www.knihasrdce.cz. Z jejich tipů bude sestavena první stovka a z ní si pak postupně vyberou finálovou dvanáctku i konečného vítěze. Hlasovat se může o původní české knize nebo o překladu do češtiny, pouze však o beletristickém díle, nikoliv o poezii, dramatu, náboženské nebo naučné literatuře. Každé z kol uzavře televizní pořad, ve kterém vystoupí známé osobnosti. A do ankety se zapojuje i Český rozhlas:

"Většina pořadů probíhá zábavnou formou. Takže my jsme třeba v sobotu odvysílali Tobogán, kde jsme vlastně začali hlasovat ještě před tím, než to bylo vyhlášeno v České televizi. A kromě toho, že vyzýváme lidi k tomu, aby hlasovali, motivujeme je k zamyšlení, děláme řadu pořadů o knížkách, o čtení, o psaní o vydávání knížek a o knihovnách,"

říká šéfredaktorka ČRo 2 - stanice Praha Broňa Janečková. A jak by taková anketa dopadla mezi členy naší redakce? Mezi nominovanými by byly detektivka Dicka Francise, pohádka Jasmínko v zemi lhářů, Směšné lásky Milana Kundery, Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka, Babička Boženy Němcové, Čapkovy Povídky z jedné i z druhé kapsy i Bulgakovův Mistr a Markétka... - A teď si vyberte!