Vyvrcholení šampionátu se blíží

Foto: ČTK

Lyžařské mistrovství světa v Liberci jde do finiše. Česká výprava na něm zatím zásluhou stříbrného Lukáše Bauera vybojovala jedinou medaili. Domácí fanoušci doufají, že naši reprezentanti tuto nelichotivou bilanci v závěrečném víkendu změní. Do dějiště šampionátu jsem zavolal našemu sportovnímu redaktorovi Janu Hlochovi.

Pavel Churavý,  foto: ČTK
Honzo, kteří čeští borci by se ještě mohli prát o medaile?

"No tak vzhledem k nabitému víkendovému programu je těch českých nadějí ještě poměrně dost. Organizátoři situovali do závěrečných tří dnů světového šampionátu ty nejatraktivnější disciplíny. Sdruženáři i skokané absolvují své závody na velkém můstku a v běžecké stopě se odehrají štafety a také maratóny s hromadným startem. No a právě k páteční mužské štafetě na 4x10 km upíná reprezentační trenér Miroslav Petrásek nejsilnější medailové ambice. Celou sezonu Světového poháru totiž provází vzácná vyrovnanost, a tak při ideální konstelaci není vyloučeno, že by české kvarteto mohlo bojovat dokonce o zlato. Hlavními oporami by měli být stříbrný z klasické patnáctky Lukáš Bauer a také spurtér Martin Koukal, kterému skvěle vyšel závěr nedělního skiatlonu. V dalších závodech by mohli příjemně překvapit mladý skokan Roman Koudelka, či naopak zkušený sdruženář Pavel Churavý."

Foto: ČTK
Přinesl dosavadní průběh mistrovství světa nějaká překvapení?

"Téměř v každém závodě se zrodil překvapivý a někdy dokonce senzační vítěz. Nejvíce to platí o americkém sdruženáři Toddu Lodwickovi, který před třemi lety ukončil aktivní kariéru, ale letos se mu začalo stýskat po závodní atmosféře, a ačkoliv v předchozích letech nikdy nedosáhl na velké zlato, tak v Liberci už se pyšní dvěma tituly mistra světa. Další kometou je Finka Aino Kaisa Saarinenová. O té se také dlouho hovořilo jako o věčně druhé, o někom, kdo neumí vyhrávat, o jakési stříbrné korunní princezně. No a ona v Liberci už vybojovala medaili v každém závodě, do kterého nastoupila, a vypadá to, že bude nejúspěšnější sportovkyní celého šampionátu. Naopak na druhé straně jsou tady velcí zklamaní. Tím největším asi je švýcarský běžec Dario Cologna, který vede celkovou klasifikaci Světového poháru a zároveň také vyhrál na přelomu roku prestižní Tour de Ski. Nicméně v Liberci se trápí a zatím jsou opravdu jeho výsledky velkým propadákem a zklamáním. No a nespokojený je také rakouský skokan Gregor Schlierenzauer. Ten totiž může počítat závody, ve kterých nestál na nejvyšším stupni v letošní sezoně na prstech jedné ruky, jenomže v Liberci respektive pod Ještědem byl pouze stříbrný, i když to může samozřejmě ještě na velkém můstku napravit. Medaile zatím vybojovalo 13 zemí, včetně České republiky. Celkovou klasifikaci zatím vede Norsko zásluhou sprinterských uragánů Petera Nothuga, Johana Kjölstada a Ole Vigena Hattestada, kteří vždy v cílové rovince zapojí tryskové motory a všem soupeřům pravidelně ukazují záda."

A jak si atmosféru libereckého šampionátu užívají lyžařští fanoušci?

Foto: ČTK
"No, upřímně řečeno, jednoduše nic moc. Optimistické předpovědi organizátorů o více než čtvrtmilionu diváků v ochozech během celého šampionátu se zcela jistě nenaplní. Teprve ve středu byla pokořena hranice sta tisíc, a navíc je nutno dodat, že organizátoři už vyrobili několikeré opravdu grandiózní faux paux. Tím nejsilnějším, a to se opravdu rovnalo takřka české národní ostudě, byl prodej vstupenek na závod skokanů na středním můstku, kde prodávali divákům za 500 korun lístky na svah, kde během zimní sezony turisté sjezdují. Ten svah byl totálně neupravený, to znamená, že při tom dvoukilometrovém stoupání se diváci brodili po pás ve sněhu a v jisté chvíli museli své marné úsilí vzdát. Jaké bylo jejich nemilé překvapení, když zjistili, že přes buben velkého můstku nevidí na tem střední, kde se právě ty závody konaly! Samozřejmě byli velmi rozhořčeni, snažili se s organizátory domluvit na výměně lístků na jiný závod, případně na vrácení vstupného, ale ti je zkrátka poslali, jak se říká lidově, k šípku. Vzhledem k tomu, že mezi nimi byla spousta fanoušků ze zahraničí, tak to se opravdu rovná národní ostudě. Další kontroverzní akcí je novinka organizátorů v tomto týdnu, kdy zahájili tzv. akci 1 + 1, to znamená, že k jedné zakoupené vstupence dostane divák druhou zdarma. A tady se samozřejmě oprávněně zlobí ti, co si již vstupenky zajistili v předstihu, v předprodeji, a nyní samozřejmě nemají nárok na žádnou vstupenku zdarma. Takže liberecký šampionát a divácká atmosféra, to je prostě jedno velké zklamání."

klíčové slovo:
spustit audio