Čtěte dětem každý den! Kampaň podpořil i Václav Havel

Celé Česko čte dětem je název kampaně, která vznikla v roce 2006 v Ostravě. Nabádá rodiče, aby denně dvacet minut nahlas předčítali svým dětem pohádky, příběhy i literaturu pro mládež. Za více než dva roky proběhly i desítky akcí, ze své oblíbené knihy předčítal dětem v roce 2007 v Pražské křižovatce i Václav Havel. Iniciátorkou kampaně je Eva Katrušáková a Milena Štráfeldová se jí zeptala, kde se ke kampani Celé Česko čte dětem inspirovala:

Autorkou loga je Emma Srncová,  foto: www.celeceskoctedetem.cz
"Kampaň Celé Česko čte dětem, ačkoliv je nezávislá, se inspirovala v Polsku, kde stejnojmenná kampaň probíhá už od roku 2001. Nicméně původní myšlenka celého projektu pochází ze Spojených států amerických, kde hlavní propagátor této myšlenky více než 40 let jezdí na různá místa ve Spojených státech, do škol, do knihoven, přednáší rodičům a říká: čtěme svým dětem dvacet minut denně každý den."

Co je vlastně smyslem toho rodičovského čtení dětem? K čemu to může vést?

"Správně jste řekla - rodičovského čtení dětem. To je to nejdůležitější. Tato kampaň má oslovit a zaujmout především rodiče. Rodiče jsou tím klíčem, který rozhoduje o budoucnosti jejich dětí. Kromě toho, že pravidelné předčítání rozvíjí jazyk, paměť a představivost dítěte, učí myšlení, formuje čtecí návyky a podporuje získávání vědomostí po celý další život, my neustále zdůrazňujeme tu emocionální stránku celého projektu. Pravidelné hlasité předčítání dítěti vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem."

To je vlastně celý smysl projektu, ta intimní chvilka, kdy rodiče sedí se svým dítětem a čtou mu oblíbenou knížku. Vy ale kromě toho pořádáte i celou řadu akcí. Co zatím od roku 2006, kdy se projekt rozběhl, se vám podařilo?

"Abychom přitáhli a zaujali i média, poprosili jsme o spolupráci různé známé osobnosti. A musím říct, že nikdo z nich neřekl ne. Na prvním místě bych jmenovala bývalého prezidenta pana Václava Havla, který nad celým projektem vzal i osobní záštitu. Kromě něj se ale do projektu zapojili i herci, sportovci, režiséři, spisovatelé, například Michal Horáček, Michal Viewegh, Jan Hřebejk, Zdeněk Svěrák, Aneta Langerová, Katka Neumannová, Martin Dejdar nebo Arnošt Goldflam. Ať už tím, že chodí předčítat, nebo pózovali pro náš kalendář, který vyjde tento rok na podzim."

A zaznamenali jste, že jste už opravdu někoho z rodičů přesvědčili, aby začal svým dětem číst?

"Ale ano! Pro nás je nejdůležitější, když dostáváme denně desítky mailů a čteme, že ta a ta obec se zapojuje, že se zapojují školy a desítky knihoven. Že se ta myšlenka šíří dál a přináší výsledky, které jsou viditelné. Jsem ale přesvědčená, že je to běh na dlouhou trať. Dnes jsme v podstatě na začátku cesty, kdy se teprve rodiče, prarodiče nebo učitelé dozvídají o projektu a šíří jej dál."

Více na www.celeceskoctedetem.cz