V Praze začala týdenní přehlídka vín, přijedou i světoví degustátoři a vinaři

Hrozen

V pondělí začala v Praze pod názvem Prague Wine Week týdenní prezentace vín českých i zahraničních značek. Do prvního ročníku akce, které se zúčastní i světoví degustátoři i pěstitelé vína, se zapojilo na pět desítek hotelů, restaurací, barů i vinoték. Týden vyvrcholí páteční galadegustací vína pro tisíc zájemců v Břevnovském klášteře. Na podrobnosti pražské vinařské přehlídky se její organizátorky Šárky Duškové zeptala Milena Štráfeldová:

Jakou očekáváte účast na festivalu? Budou tu i nějací odborníci, kteří budou degustovat zdejší vína?

"Ano, budou tady velice zajímaví lidé. Patronát nad břevnovskou galadegustací i nad celým festivalem Prague Wine Week převzal John Umberto Salvi, což je držitel prestižního titulu Master of Wine. Je to opravdu světová autorita ve víně. Na Břevnov dorazí i Oliver Haag z vinařství Fritz Haag, které v německém vinařském průvodci získalo ocenění Kolekce roku. On sám získal jednoho ze Championů kolekce Prague Trophy a přijede si ho osobně převzít. Z Nového Zélandu přiletí držitel dvou Championů z vinařství Kim Crawford, pravděpodobně přijede i Champion z Burgundska. Myslím, že tady bude spousta velmi zajímavých vinařů."

Jde sice o první ročník této akce, jakou ale očekáváte účast nebo odezvu ze strany běžných milovníků vína?

"Je to samozřejmě první ročník, takže uvidíme. Pokud ale můžeme soudit z loňského prvního ročníku galadegustace, tak na ni do Břevnovského kláštera přišlo osm set lidí. A myslíme, že tady jsou lidé, kteří mají víno rádi, které zajímá a kteří využijí této nabídky, protože tento týden skutečně mohou ve spoustě podniků ochutnat víno zdarma nebo za mnohem zajímavější ceny, nežli během roku.. Takže doufáme, že zájem Pražanů i návštěvníků Prahy bude."

Češi nikdy nebyli vyhlášení milovníci vína, jsou spíš považováni za konzumenty piva. Co se v tom podle vás změnilo v posledních letech?

"Když se v posledních letech podíváte na statistiky, tak uvidíte, že spotřeba piva u nás klesá a spotřeba vína roste. Je to pomalé, ale myslím, že ten trend je přirozený a neodvratný. Je opačný, nežli v tradičních vinařských zemích, jako jsou v jižní Evropě Francie, Itálie, Španělsko, kde naopak spotřeba vína klesá."

O čem ten trend, že Češi dávají větší přednost vínu, svědčí?

"Já si myslím, že to je jednak moderní, jednak to souvisí se změnami kuchyně a gastronomie, že vlastně ty tradiční české těžké pokrmy, k nimž se hodí pivo, ustupují ve prospěch lehčí kuchyně. I když to třeba nemusí být mezinárodní kuchyně, může to být tradiční česká kuchyně, ale odlehčená. A k tomu je myslím víno perfektní."

A poslední otázka: máte představu, kolik vína se vypije nebo prodá během tohoto týdne, respektive jaká je spotřeba v Česku?

"Spotřeba v Česku na hlavu je okolo osmnácti litrů (za rok). Já si myslím, že během tohoto festivalu se vypijí tisíce, možná desetitisíce litrů vína."