O přeběhlících a preferencích

Jiri Paroubek
0:00
/
0:00

Mají nejvíce tzv. přeběhlíků v Poslanecké sněmovně, pokusy o vyslovení nedůvěry vládě se jim nepovedly, přesto už několik měsíců vedou v průzkumech volebních preferencí. Kde hledat důvody takové pozice ČSSD na české politické scéně?

Tzv. přeběhlíci ze sociální demokracie nejdříve pomohli koaliční vládě premiéra Mirka Topolánka získat důvěru Poslanecké sněmovny, letos přispěli ke znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky, nyní se o rozruch postaral dnes už bývalý člen ČSSD a poslanec za tuto stranu Petr Wolf. To když mimo jiné prohlásil, že se ho při volbě prezidenta republiky snažil vydírat šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. ČSSD prý na něj měla mít také složku s kompromitujícími materiály. Sociální demokrat Jeroným Tejc ale o něčem podobném pochybuje:

"Pokud pan Wolf má jakékoliv informace, indicie, nechť je sdělí! To jsou v posledních dnech velmi silná prohlášení, která se neopírají o vůbec žádná fakta. Já o žádné zpravodajské službě, o které on hovoří, nevím, a nevím ani, jak by měla fungovat, kdo by ji měl řídit, a podobně. Pan Wolf by měl říct, co přesně mají jeho slova znamenat, co zažil, a pak možná se můžeme o něčem konkrétním bavit, ale rozhodně toto jsou spekulace, které jsou podle mého názoru za hranicí vkusu."

Jiří Paroubek
Podle Jiřího Paroubka je Petr Wolf nejen "zrádcem", ale také "lhářem".

Co je příčinou faktu, že právě sociální demokracie má na svém kontě nejvíce tzv. přeběhlíků ze všech parlamentních stran? Tuto otázku jsem položil komentátorovi Petru Holubovi z internetového portálu aktuálně.cz:

"Já si myslím, že ten úplně hlavní důvod je v charakteru české demokracie, která nedokáže řešit potíže se sestavením vlády standardním způsobem, tedy že by vznikla buď velká koalice nebo menšinová vláda v těch krizových okamžicích, kdy vláda sestavit nejde. Celé se to vždy řeší 'nákupem' poslanců. Zažili jsme to po volbách v roce 1996, po volbách v roce 2002 a teď to zažíváme potřetí. Ti poslanci se nakupují tam, kde jsou k dispozici, a dnes jsou samozřejmě nejvíce k dispozici v sociální demokracii, která je největší opoziční stranou. Je tam samozřejmě i druhý důvod, ale ten podle mého názoru není úplně klíčový. Spočívá v tom, že sociální demokracie je strana, která tradičně má volnější disciplínu, mnohem častěji se tam mezi sebou sváří různé frakce, a to opět usnadňuje úlohu těm, kteří chtějí poslance nakupovat."

Petr Wolf
Jednání ústředního výkonného výboru sociální demokracie koncem června bylo silně poznamenáno ostrými střety v názorech na příčiny odchodu čtyř poslanců ČSSD do vládního tábora. Viníci tohoto stavu se hledali ve vedení strany, poslaneckého klubu a okresních a krajských organizací. Nedošlo tam k naplnění známého rčení, že ryba smrdí od hlavy?

"Je fakt, že to, že největší problémy má poslanecký klub, který by měl být vlastně výkladní skříní strany, skutečně potvrzuje to, co říkáte. Ten ústřední výkonný výbor sociální demokracie měl podle mého názoru spíš takový terapeutický význam. Přátelé z jedné strany si tam měli vyříkat všechny své animozity a pokud možno se uklidnit. Ono hledat nějaký věcný důvod, co v té straně je špatně a pak to začít řešit pouze pod vlivem odchodu jednoho poslance z poslaneckého klubu by z hlediska celkové stranické strategie bylo špatné. Takže si myslím, že skutečně to dopadne jenom touto terapeutickou schůzkou na ústředním výkonném výboru. Jinak je samozřejmě jasné, že to je opět deficit české demokracie, že takový ten výběr nejlepších kandidátů na kandidátní listiny do parlamentních voleb se dějí především na okresech. Každý okres de facto má šanci delegovat jednoho člověka na volitelné místo, a pak se tam samozřejmě dostávají lidé, kteří třeba neumí nic lepšího než se prosadit v rámci jedné slabé okresní organizace ČSSD. To by se asi nějakým způsobem mělo řešit, ale nešlo by to bez určité centralizace rozhodování, a na to především sociální demokraté jsou velmi alergičtí," soudí Petr Holub, a na mou otázku, čím si vysvětluje skutečnost, že přes všechny vnitřní problémy sociální demokraté stále výrazně vedou v průzkumech volebních preferencí, odpovídá:

"Sociální demokraté jsou totiž ve velice výhodné situaci. Oni jsou v opozici, očividně nemají s vládou nic společného, minimálně do tedy dokážou občanům stále připomínat, jakkoli nějaké dohody v Poslanecké sněmovně probíhají. A na druhé straně koalice je nesmírně slabá a hádky uvnitř koalice jsou, pokud mohu osobně soudit, mnohem ostřejší než uvnitř sociální demokracie. A je to nakonec i logické - v koalici jde o víc. Sociální demokraté se mohou v podstatě jenom v klidu 'tvářit', získávat popularitu, protože naopak Topolánkova vláda se stává stále méně populární. Já myslím, že ta dobrá pozice a to, jak stoupají preference, možná trochu stouplo i samotným sociálním demokratům do hlavy a snažili se koalici při červnových schůzích Poslanecké sněmovny úplně rozložit. Nastal ale pravý opak, o jeden hlas zase přišli sociální demokraté. Takže se zdaleka nemohou považovat za vítěze těch červnových schůzí."